Odlični trikovi sa aluminijumskom folijom

Aluminijumske folije koriste se za zamotavanje hrane, održavanje njihove topline, zadržavanje topline zidova i odlično su rješenje u bezbroj kućanskih situacija.

Aluminijumske folije su s jedne strane sjajne, dok je druga strana mat. Ova razlika nastaje zbog procesa proizvodnje. To znači da u finalnom procesu, dva sloja folije prolaze kroz valjak u isto vrijeme. Strana koja dolazi u dodir s visoko poliranim čeličnim valjkom postaje sjajna. Druga strana, koja ne bude u kontaktu s tim valjkom, izlazi mat.

Što se tiče prehrane i kućanstva, nema veze na koju stranu ćete je okrenuti. Iako neki proizvođači neljepljivih aluminijumskih folija ističu da hrana polegnuta na mat stranu i omotana njom na taj način pruža maksimalnu učinkovitost.

U većini slučajeva, bez obzira na koju stranu je stavili, aluminijumska folija će osigurati jednako dobar posao i kod zamrzavanja i kod spremanja hrane.

Listove folije smotajte u kugle i ubacite dvije do tri u bubanj prije pranja. One će izazvati više okretanja odjeće, zbog čega će postati mekša. Isti trik možete koristiti i u sušilici, a folija je odličan saveznik odjeći jer ga oslobađa statičkog elektriciteta.

Izgužvajte kuglicu aluminijumske folije i ona može poslužiti za ribanje lonaca i posuđa umjesto žice.

Aluminijumska folija čisti srebrninu prema sljedećem receptu: U zdjelu stavite foliju na dno, naspite vodu i dodajte malu kašiku soli te stavite srebrne predmete unutra. Ostavite da se namače desetak minuta i obrišite suhom krpom.

Za efikasnije peglanje postavite foliju između navlake i daske za peglanje, folija će reflektovati toplinu i peglanje će biti kraće, a uštedićete energiju.

Za oštrenje makaza list folije treba nekoliko puta preklopiti da bi bio ravan te naprosto rezati foliju makazama.

Da biste spriječili velik gubitak topline pri pečenju na roštilju, prekrijte rešetku komadom folije te je držite 10 min. Odstranite foliju netom prije početka pečenja. Nakon pečenja istim komadićem lako ćete očistiti rešetku od pepela i masnih naslaga.

Pri bojenju vrata i prozora aluminijumska će folija učinkovito zaštititi kvake.

Tokom brzinskog šamponiranja tepiha ne morate micati velike komade namještaja. Dovoljno je njihove donje dijelove zaštititi komadićima aluminijumske folije.

Kućni ljubimci ne podnose osjećaj koji im pruža i zvuk koji proizvodi zgužvana folija. Želite li ih odviknuti od skakanja na garnituru za sjedenje, prekrijte je folijom kad god je prazna i za nekoliko dana ljubimci će je sigurno početi izbjegavati.

Za topliji dom u zimskim mjesecima stavite komad aluminijumske folije iza hladnog radijatora. Čim ga upalite, folija će toplinu usmjeravati u prostoriju te će sprječavati da je upija zid, piše 24sata.hr.

Prethodni članakZa savršeno mekane peškire potreban je samo jedan sastojak
Sljedeći članakStvari koje garantuju odlično raspoloženje