Namirnice koje olakšavaju simptome astme

Ne postoji jednostavni način za liječenje astme, a naročito ne preko izbora jedne magične namirnice, ali ishrana može da ima efekat olakšavanja simptoma ove bolesti.

Generalna preporuka ljekara je raznovrsna ishrana, a kao konkretan primjer navodi se mediteranska varijacija. To znači puno zdravih masti, ribe, integralnih žitarica, voća i povrća. Treba voditi računa o tome da višak kilograma može pogoršati ovu bolest, te je svakako u interesu ljudi održavanje zdravog načina ishrane i stasa.

O svemu ovome treba se savjetovati sa ljekarom i ne treba preduzimati drastične korake i promjene, ali po pojedinim istraživanjima, namirnice o kojima ćete pročitati u nastavku mogu da olakšaju simptome astme.

Jabuke i naradže

Voće je zdravo iz više razloga, a kada je u pitanju olakšavanje simptoma astme, to je zbog toga što sadrži beta karoten i vitamine C i E koji pomažu u smanjivanju upale i otoka u plućima.

Jabuka i citrusno voće posebno su bogati ovim sastojcima i preporučuje se njihovo svakodnevno konzumiranje.

Losos

Nisu sve masti jednake i nemaju isti efekat na organizam, a mononezasićene masne kiseline i polinezasićene masne kiseline mogu biti veoma dobre za organizam, baš kao i omega-3 masne kiseline. One su i inače zdrave za ljude, a naročito za one oboljele od astme.

Pronalaze se u lososu, ribi koja je veoma moćan saveznik u borbi protiv mnogih bolesti. Losos je bogat i vitaminom D, koji se u posljednje vrijeme spominje iz više značajnih razloga.

Đumbir

Ne samo da je dobar za smirivanje stomaka, već je i koristan u olakšavanju simptoma astme. Istraživanja su pokazala da đumbir u sebi sadrži sastojke koji mogu da opuste disajne puteve.

Njegov korijen se može dodati u pirinač, povrće i druga jela, a pored toga naravno, i piti kao čaj.

Špinat

Pored često pominjanih vitamina i minerala, špinat sadrži i folnu kiselinu (vitamin B9), vrlo važnu za borbu protiv astme.

Pokazalo se da djeca koja nisu unosila dovoljno folne kiseline i vitamina D imaju čak 8 puta veću šansu da imaju simptome astmatičnog napada u odnosu na onu djecu koja su unijela dovoljno ovih sastojaka.

Nar

Treba malo strpljenja da se dođe do upotrebljivog dijela nara, ali vrijedan je truda zbog svojih sastojaka.

Bogat je antioksidansima koji mogu da smanje upale disajnih organa, a pored toga, može da smanji i nivo oštećenja na plućnom tkivu. Može se konzumirati svjež ili u vidu soka, oba oblika donose iste benefite.

Izvor: Stil.kurir.rs

Prethodni članakZašto svi žele da probaju krompirovo mlijeko
Sljedeći članakAko se osjećate loše, primijenite ove savjete