Kiša ugasila većinu požara u Hercegovini

Jučerašnja kiša uveliko je olakšala posao vatrogascima u Hercegovačko-neretvanskom kantonu i u danas ujutro većina požara je ugašena ili stavljena pod nadzor.

Prema riječima pomoćnika načelnika za civilnu i protupožarnu zaštitu općine Jablanica Omera Nezirića, sinoćnja obilna kiša ugasila je požare na području te općine i situacija je ovoga jutra stabilna.

Trenutno nema otvorenog plamena, a tokom noći obavljeno je izviđanje dronom i na više mjesta su uočene požarne tačke koje se ne mogu uočiti za vrijeme dnevnog svjetla.

“Trenutno pada slabija kiša i nadamo se da neće doći do ponovnog rasplamsavanja vatre. Mi pratimo situaciju na terenu, imamo ekipu u pripravnosti koja je spremna intervenirati ako bude potrebe”, dodao je Nezirić.

Slična situacija je i na području Mostara. Iz Operativnog centra Civilne zaštite HNK navode kako na požarištima u Bogodolu i Kvanju nema otvorenog plamena. Na nekoliko mjesta gore panjevi, a situaciju kontroliraju pripadnici Profesionalne vatrogasne postrojbe Mostar.

Na području Stoca požar je i dalje aktivan na području Stupišta i Derana, kao i na lokalitetu Kvanja u dijelu stolačke općini. Gori trava, visoko nisko rastinje, a zbog nepristupačnosti terena onemogućeno je gašenje s kopna.

U općinama Neum, Stolac, Konjic, Prozor – Rama i Čapljina vatrogasci su tokom jučerašnjeg dana imali nekoliko manjih intervencija, a trenutno nema aktivnih požara.

Izvor: klix

Prethodni članakKolege poginulog rudara iz Breze otplatili pola kreditnog duga, ostatak otpisala banka
Sljedeći članakDrama: Teretni vlak udario dječaka u Semizovcu, teško je povrijeđen