Kako olakšati disanje kad je nos začepljen i bolje se naspavati

Spavanje na leđima najbolja je opcija kada vam je nos začepljen. Ležanje na boku moglo bi jednu ili obje nosnice potpuno začepiti. Cilj je omogućiti sluzi da preko noći istječe, objasnila je dr. Velikova.

– Najčešće se nos začepi jer krvne žile unutar njega nabreknu, što uzrokuje nakupljanje viška tekućine u nosnom tkivu. Ovo naticanje tkiva općenito dovodi do začepljenja nosa. Disanje kroz nos dolazi nam prirodno, a kada moramo disati kroz usta, posebno dok spavamo, ona postaju suha – kaže dr. Danh Ngo, liječnik osteopat iz Medicinskih ureda u Manhattanu, SAD.

Napominje kako se začepljenost nosa javlja i s drugim simptomima zbog kojih je teže spavati, a to uključuje sinusni tlak, glavobolju, kašalj i bol u ušima. Začepljenost se javlja i kod infekcija poput gripe i prehlade, a često je uzrokovana i alergijama. Ponekad zna biti povezana s trudnoćom, kao nuspojava.

Postoji nekoliko načina kako smanjiti tu suhoću i osigurati bolje spavanje čak i sa začepljenim nosom.

– Spavanje na leđima najbolja je opcija kada vam je nos začepljen. Ležanje na boku moglo bi jednu ili obje nosnice potpuno začepiti. Cilj je omogućiti sluzi da preko noći istječe i nestane, umjesto da blokira vaše dišne ​​putove i sinuse – objasnila je dr. Lina Velikova.

Single young muscular man sleeping in bed. He hold head on pillow. Young man is naked. Lower part of body covered with grey blanket.

Kaže kako si dodatno možete pomoći dodavanjem još jednog jastuka pod glavu, a potom će gravitacija napraviti svoje. Pomoći će vam i vlažan zrak u spavaćoj sobi pa posegnite za ovlaživačima ili na radijator stavite posudicu s vodom.

– Vlažni zrak učinit će sluz iz vaših dišnih puteva mekanijom i pogodnijom za izlazak – dodala je.

Također, tegobe će vam olakšati vruća kupka ili tuš prije spavanja te stavljanje toplog ručnika preko čela i sinusa.

– Toplina će proširiti dišne putove i pomoći sluzi da polako otječe – pojašnjava dr. Velikova.

Ukoliko vam treba brzo olakšanje, kaže da razmislite o upotrebi tuša za nos, ima ih za kupiti u ljekarnama, prenosi Insider.

Prethodni članakVolite sladoled? Evo što se događa u tijelu kada ga jedete
Sljedeći članak10 najvećih neprijatelja kože koji ubrzavaju njezino starenje