Kako alkohol utječe na tijelo s obzirom na dob

BROJNE studije su pokazale da postoji uska povezanost alkohola i bolesti jetre, srčanog udara, dijabetesa, pretilosti i visokog krvnog tlaka. Alkohol na tijelo može utjecati na puno načina, a to ovisi o nekoliko faktora, između ostalog o zdravstvenom stanju osobe, genetskim predispozicijama i dobi. 

20 godina ili mlađi

Dobro je što ćete imati lakši mamurluk, ali budući da se u ovoj dobi najčešće tek počinjete piti alkohol, postoji velika mogućnost od rizičnih ponašanja poput sudjelovanja u tučnjavama ili vožnji pod utjecajem alkohola. 

Doktorica Srah Brewer kaže da petina ljudi u kasnim dvadesetima razvija depresiju i patološku ljubomoru povezanu s navikama pijenja.

30-e i 40-e

U ovoj dobi alkohol može pomoći u gubitku kilograma. Studija stručnjaka sa Sveučilišta Oregon State pokazala je da čaša crnog vina može pomoći u upravljanju tjelesnom težinom i smanjenju rizika od metaboličke masne jetre.

Loša vijest je da alkohol u ovoj dobi može doprinijeti neplodnosti i erektilnoj disfunkciji. Dr. Brewer kaže da je za čak 40 posto muške neplodnosti kriv alkohol te tvrdi da je previše pića povezano s erektilnom disfunkcijom i gubitkom stidnih dlaka.

U 50-ima

Ako u 50-ima učestalo pijete alkohol, povećava se rizik od visokog krvnog tlaka, pretilosti, moždanog udara i raka.

60 i stariji

Ako vam je dijagnosticirana kardiovaskularna bolest, umjereno pijenje određenih vrsta alkohola zapravo može pomoći zdravlju srca. Loša vijest za 60-godišnjake je da alkohol potiče pretilost i dijabetes tipa 2.

Izvor: index.hr

Prethodni članakNajmekša hamburger peciva
Sljedeći članakStrah od propuštanja: Kako i ljeti (i bez mora) imati osjećaj da živimo dobar život?