Kada je najbolje prati borovnice i gdje ih treba držati da potraju

Kada borovnice donesete kući, pregledajte ih i bacite sve bobice koje pokazuju plijesan ili truljenje. Ako ih ne namjeravate odmah jesti, spremite ih u hladnjak, a perite prije jela

Danas je vrlo teško naći povrće i voće koje nije tretirano raznim pesticidima, fungicidima i insekticidima kako bi bilo otpornije, veće, ljepšeg izgleda, duljeg trajanja. No svi znamo da iako to mogu biti male količine legalnih otrova, kumulativna konzumacija takvih plodova nesumnjivo dugoročno donosi loše posljedice po zdravlje.

Pitanje koje će se uvijek povlačiti je, oprati ili ne voće i povrće. Ako je riječ o svježem voću, odgovor bi uvijek trebao biti da.

Za razliku od banane ili čak agruma, borovnice nemaju koru koja bi ih zaštitila. Potpuno su izložene opasnostima uzgoja, berbe, otpreme i skladištenja. 

– Preporučujemo pranje bobičastog voća kako biste uklonili sve nečistoće, bakterije ili ostatke koji se mogu nalaziti na površini bobica od uzgoja, berbe i rukovanja koji su povezani s dovoženjem ovog voća s farme na stol – kaže Meredith Melendez, agentica za poljoprivredu i prirodne resurse.

Dreamstime

Melendez kaže da bez obzira jesu li borovnice organske, s tržnice, kupljene u dućanu ili od susjeda, uvijek ih treba prati na isti način.

Borovnice (i druge proizvode) ne treba prati čim se donesu kući. Treba ih oprati neposredno prije jela. Međutim, kada borovnice donesete kući, pregledajte ih i bacite sve bobice koje pokazuju plijesan ili truljenje. 

– To se radi kako bi se spriječilo širenje truleža na ostale bobice. Ako ih ne namjeravate odmah jesti, spremite ih u hladnjak. Preporučujemo pranje proizvoda neposredno prije jela, jer ako ih operete i stavite u hladnjak to im može skratiti rok trajanja zbog povećane razine vlage – objašnjava Melendez. 

Pranje borovnica 

– Bobičasto voće treba nježno oprati pod hladnom tekućom vodom, lagano miješajući ručno bobice kako bi voda mogla proteći sa svih strana. Ako koristite cjedilo, premještajte bobice rukama onoliko dugo koliko je potrebno da ih potpuno operete – dodaje ona.

Fotolia

Nakon što ste dobro oprali bobice, osušite ih krpom ili papirnatim ručnicima. Onda su spremne za jelo, piše Real Simple.

Izvor: 24sata.hr

Prethodni članakKljučni savjeti za zdravo ljeto: Lagana hrana, unos tekućine…
Sljedeći članakJednostavan trik s aluminijskom folijom učinit će peglanje lakšim