Helikopteri iz RS gase požare oko Jablanice

Zahtjev za angažovanje helikoptera iz RS upućen je danas, a vodozahvat za gašenje požara i ovaj put će se vršiti iz Jablaničkog i Grabovičkog jezera, saopšteno je iz Federalne uprave civilne zaštite

Helikopteri Helikopterskog servisa RS učestvuju u gašenju požara na područje Jablanice, gdje se vatra ponovo razbuktala.

Helikopteri su se uputili na požarište nešto iza 16. sati, budući da se ponovo rasplamsala vatra na požarištvu Donja Jablanica- Komadinovo vrelo, iznad naseljenog mjesta Donja Jablanica.

Zahtjev za angažovanje helikoptera iz RS upućen je danas, a vodozahvat za gašenje požara i ovaj put će se vršiti iz Jablaničkog i Grabovičkog jezera, saopšteno je iz Federalne uprave civilne zaštite.

U saopštenju se navodi da je jučer, porastom dnevne temperature, na požarištu Donja Jablanica – Komadinovo vrelo došlo do pojave nekoliko požarnih čvorišta.

Vatrogasci, dobrovoljci i volonteri izašli su na izuzetno težak i nepristupačan teren pokušavajući eliminisati navedena požarna čvorišta.

Iz Federalne uprave civilne zaštite su naveli da je padom noćne temperature smanjena i pojava požarnih čvorišta, dok je porastom dnevne temperature došlo do njihovog rasplamsavanja.

U saopštenju podsjećaju da su dva helikoptera Helikopterskog servisa Republike Srpske bili angažovani na izviđanju i gašenju požara na području opštine Jablanica u ponedjeljak i utorak, 16. i 17. avgusta, kada je veliki požar zahvatio široki pojas šumskog dobra iznad Komadinovog vrela koji se širio prema rejonu visoravni Plasa-planina Čvrsnica.

Jedan od helikoptera vršio je izviđanje, a drugi je gasio požar i tokom ta dva dana imao je 21 nalet izbacujući vodu iz vedra koje je kapaciteta 940 litara.

Republička uprava civilne zaštite i Federalna uprava civilne zaštite zaključile su 2001. godine Sporazum o saradnji u ostvarivanju zadataka civilne zaštite s ciljem međusobne saradnje i pružanja pomoći u zaštiti i spasavanju ljudi i materijalnih dobara od opasnosti i posljedica prirodnih i drugih nesreća.

Izvor: avaz

Prethodni članakPolitičari džaba jedu
Sljedeći članakIgrač Elfsborga se sramno ponio prema kamermanki pa mu protivnik pokazao šta je džentlmen