Helikopter iz Republike Srpske gasit će požar u Federaciji BiH

Helikopterski servis Republike Srpske bit će tokom dana uključen u gašenje požara na teritoriji Federacije BiH, gdje je situacija sa požarima teža nego u RS-u, potvrdio je za Radio Republike Srpske direktor Uprave civilne zaštite RS-a Milan Novitović.

“Što se tiče angažovanja helikoptera Republike Srpske, upravo smo u proceduri da Uprava civilne zaštite upućuje zahtjev Helikopterskom servisu za angažovanje na teritoriji FBiH. Vlada Republike Srpske i Vlada Federacije BiH imaju sporazum koji nas obavezuje da naše raspoložive kapacitete stavimo na rapolaganje jedni drugima u ovakvim situacijama”, ističe Novitović.

Novitović dodaje da će tačan lokalitet definisati kroz direktne kontakte sa Ministarstvom sigurnosti i nadležnim službama unutar Federacije BiH, prenio je RTRS.

Podsjetimo da član Predsjedištva BiH Milorad Dodik nije dao odobrenje za korištenje helikoptera Oružanih snaga za gašenje požara.

Izvor: klix

Prethodni članakNovi šumski požari u Grčkoj
Sljedeći članakPožar na Čvrsnici se dramatično širi prema naselju Donja Jablanica: Mještani se organiziraju i idu da gase vatru