10.1 C
Travnik
Petak, 29 ožujka, 2024
NaslovnicaBiHEvo zašto ostatke hrane nikad ne bismo trebali zamatati u aluminijsku foliju

Evo zašto ostatke hrane nikad ne bismo trebali zamatati u aluminijsku foliju

OSTACI hrane u hladnjaku obično mogu trajati tri do četiri dana ako su dobro zatvoreni i pohranjeni.

Za većinu ljudi prekrivanje tanjura aluminijskom folijom i stavljanje u hladnjak je najbrži i najjednostavniji način spremanja hrane, ali to je ujedno i način da se izložite opasnosti. 

Kao što je nama potreban zrak za disanje, bakterije ga koriste za množenje. Neke bakterije poput stafilokoka i Bacillusa cereusa, koje uzrokuju bolesti koje se prenose hranom, proizvode toksine koje ne uništavaju visoke temperature kuhanja. Ako se topli obrok ostavi na sobnoj temperaturi dulje od dva sata, bakterije mogu brzo narasti.

Korištenje aluminijske folije za prekrivanje hrane ponekad može predstavljati isti rizik jer ne uklanja u potpunosti hranu sa zraka.

“Kad je zrak prisutan, bakterije brže rastu pa je nužno nabaviti odgovarajuće spremnike za pohranu hrane i na pravilan način je spremiti”, kaže dijetetičarka Lindsay Malone. 

Njeno zlatno pravilo za pakiranje ostataka je da ih uvijek stavite u plitke i hermetički zatvorene posude kako biste ubrzali proces hlađenja i spriječili razvoj bakterija u hrani.

Mliječni i mesni proizvodi posebno su skloni rastu bakterija. Bacite svu hranu koja je stajala dulje od nekoliko sati na sobnoj temperaturi.

Izvor: index

spot_img