Evo kako izmoriti hiperaktivno dijete – bitna je dobra strategija

Ako hiperaktivna djeca dobiju dovoljno aktivnosti tijekom dana, ona će biti sretna. A kad se to ne ostvari, bit će nemirna i mrzovoljna. Zato je važno osigurati im dovoljno aktivnosti

Djeca općenito imaju puno energije. Ako ne trče ili se ne penju na nešto, postavljaju pitanja ili se žele zabaviti, a sve to može biti teško pratiti ako ikada poželite raditi i druge stvari. No tu su i hiperaktivna djeca koja sa sobom donose sasvim drugu razinu ‘energije’.

Iako se razlozi za hiperaktivnost razlikuju, njihovi učinci na roditelje nisu toliko različiti. Održavanje koraka s hiperaktivnim djetetom, što uključuje i sprječavanje isprobavanja bilo kakvih vratolomija, može iscrpiti.

Ako hiperaktivna djeca dobiju dovoljno aktivnosti tijekom dana, bit će sretna. A kada se to ne ostvari, bit će nemirna i mrzovoljna. Zato je važno osigurati im dovoljno aktivnosti kako bi potrošili svu svoju energiju, iako to često istroši i energiju roditelja.

Što uzrokuje hiperaktivnost kod neke djece?

Važno je hiperaktivnoj djeci osigurati odgovarajuće ‘ispušne ventile’ za njihov višak energije – no koji su najbolji načini i kako im to omogućiti, a da pritom ne iscrpite sebe?

Prema web stranici ‘Your Kid’s Table’, koju je napisala Alisha Grogan, dječja radna terapeutkinja i majka trojice dječaka, pomaganje hiperaktivnoj djeci u potrošnji energije zahtijeva nešto drugačiju strategiju nego kod djece koja nisu hiperaktivna.

Prema Grogan, hiperaktivnost je često povezana s osjetilnim problemima, zbog čega neprestano traže nove senzacije. Kako biste pomogli svom hiperaktivnom djetetu, nije dovoljno samo ga natjerati da trči uokolo dok se ne iscrpi; nego treba imati strategiju kad je riječ o njegovim aktivnostima i dati mu ono što mu je potrebno.

24sata

Grogan savjetuje da smislite aktivnosti koje odgovaraju jednom od tri kriterija navedena u nastavku, te da mijenjate strategiju prema potrebama djeteta u određenom trenutku. Ovo su rješenja:

Ponudite im aktivnosti s ritmom i strukturom

Hiperaktivna djeca imaju puno energije, ali to ne znači da ne žude za strukturom, bili oni toga svjesni ili ne. Skakanje gore-dolje odlično je za potrošnju energije; no skakanje gore-dolje u ritmu njihove omiljene pjesme je još bolje. Zato ako vaše dijete voli skakati, upalite mu njegovu omiljenu glazbu i vidjet ćete odmah kako djeluje.

Ostale mogućnosti su bavljenje sportom, šetnja, penjanje na neku penjalicu ili stijenu te postavljanje staze s preprekama. Pokreti pomažu pri potrošnji energije, dok im struktura pomaže da budu malo koncentriraniji.

Osigurajte mu slobodno aktivno vrijeme

Strukturirana igra je važna, ali ponekad samo trebate dopustiti djetetu da malo divlja, kako bi izbacilo sav taj nemir iz svog tijela. To može biti u obliku nestrukturiranog vremena za igru ​​u parku ili na igralištu, natjecanja u hrvanju s tatom, skakanja gore-dolje po krevetu ili bilo čega drugog što im može pomoći da izbace višak energije.

24sata

Uostalom, to su djeca, što znači da ponekad jednostavno trebate prihvatiti kaos. Sve dok se nitko ne ozlijedi i ništa loše se ne dogodi, u redu je pustiti dijete da izbaci taj višak energije iz sebe.

Ponudite opuštajuće okruženje kod prijelaza

Većina djece ima problem s prijelazima, odnosno prelaskom iz aktivnog u mirno vrijeme. No, hiperaktivna djeca imaju malo veći problem s tim od ostale djece, zbog čega je jako važno omogućiti im neometan prijelaz iz aktivnog u mirno vrijeme ili vrijeme odmora.

Ako imate hiperaktivno dijete koje pokazuje znakove umora, ali ga jednostavno ne možete smiriti, dobra strategija je da prijeđete u opuštajuće okruženje. P​rigušite svjetla, ljuljajte ga naprijed-natrag ili pustite umirujuću glazbu. Možete mu pomoći i tako da krenete zajedno pospremati i organizirati njihovu sobu. To će im pomoći u smirivanju, piše Lifehacker.

Izvor: 24sata.hr

Prethodni članakAko vam dijete nestane dok ste na javnom mjestu nije dovoljno samo ga zvati imenom i tražiti
Sljedeći članakUlje i čep: Otkrila trik uz koji više nikad nećete izliti previše ulja iz boce