E-cigarete tri proizvođača su zabranjene u Americi: Mogle bi razviti ovisnost kod mladih

Ovi proizvodi nisu uspjeli dokazati da je korist koju donose odraslima veća od rizika koje donose mlađima. Naime, za neke bi e-cigarete zapravo mogle biti početak stvaranja ovisnosti

Elektroničke cigarete triju proizvođača nisu dobile odobrenje zdravstvenih vlasti za prodaju u Sjedinjenim Državama, priopćila je u četvrtak Američka agencija za lijekove, što je prva u nizu odluka koje će znatno utjecati na tu industriju.

Ovi proizvodi nisu uspjeli dokazati da je korist koju donose odraslima (napose kako bi prestali pušiti klasične cigarete) veća od rizika koje donose mlađima. Za mnoge, potonje e-cigarete mogu zapravo biti početak stvaranja ovisnosti.

Zabranjeni su proizvodi grupacija JD Nova Group LLC, Great American Vapes i Vapor Salon. Uključuju e-cigarete s okusom ‘cole’, ‘jabuke’ i ‘žitarica s cimetom’.

Ako su već u prodaji, ovi se proizvodi moraju povući s tržišta, upozorava Američka agencija za lijekove (FDA) u priopćenju. Ova agencija je zadužena za ocjenu korisnosti proizvoda za javno zdravlje.

– Znamo da su proizvodi s aromatiziranim nikotinom veoma privlačni za mlade, pa je stoga procjena njihovih potencijalnih i stvarnih posljedica uporabe među mladima važan čimbenik u odlučivanju o tome koji se proizvod može pustiti na tržište – navodi se u priopćenju. 

Izvor: 24sata.hr

Prethodni članakJe li ovo najljući burger na svijetu? Jestiva “bomba” od milijun Scoville jedinica
Sljedeći članakZbog ovih je začina mediteranska prehrana najzdravija na svijetu