Čapljinska Lasta krajem septembra počinje probnu proizvodnju keksa

Pripremni radovi za početak proizvodnje u čapljinskoj Lasti uveliko traju, a kako je kazao Petar Ćorluka, vlasnik firme, trenutno im dolaze mašine te ih montiraju.

Kada montaža bude završena, što se očekuje krajem septembra, trebala bi početi probna proizvodnja keksa.

“Kada budemo pri kraju priprema, raspisat ćemo konkurs za prijem radnika. Ne znam još koliko će nam ih trebati na početku, to će odrediti tehnološki proces, kao i potražnja na tržištu. Ići ćemo postepeno i u zapošljavanju i u proizvodnji, jer sve to opet treba prodati nekome”, istakao je Ćorluka.

Kupovinom kompanije u stečaju nisu se obavezali na zadržavanje bivših radnika, ali Ćorluka ne isključuje ni tu mogućnost ukoliko se oni prijave na konkurs i ispune sve uslove.

“Na početku ćemo proizvoditi samo keks, da vidimo kako će to ići, ali u narednom periodu imamo u planu i sadnju lješnjaka, koju ćemo organizovati u saradnji s kooperantima, kao i sadnju smokve, jer želimo imati i domaću sirovinu”, kazao je Ćorluka.

Podsjećamo da je Ćorluka Lastu kupio krajem 2019. godine te da je tada najavio ponovno pokretanje proizvodnje. Najava se sada ostvaruje, a svi koji su nekada voljeli kekse iz Laste sigurno željno iščekuju njihov izlazak iz mašina ovog nekadašnjeg giganta.

Izvor: klix

Prethodni članakU BiH stiglo još 17.550 doza Pfizera putem europskog mehanizma
Sljedeći članakPotres od 2,9 po Richteru zatresao Dalmatinsku zagoru: “Kao eksplozija. Sve se treslo”