Bajden se obratio naciji zbog haosa u Afganistanu: Naš cilj je bio i ostao da spriječimo teroristički napad na SAD

Moj tim i ja pratimo situaciju u Afganistanu i planiramo za sve mogućnosti, rekao je Bajden

Američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) večeras se obratio naciji zbog dramatične situacije u Afganistanu.

– Moj tim i ja pratimo situaciju u Afganistanu i planiramo za sve mogućnosti, uključujući i rapidni kolaps koji se sad odvija. Ali prvo želim podsjetiti kako je došlo do ovoga. Otišli smo u Afganistan prije 20 godina s jasnim ciljem – uhvatiti počinioce napada 11. septembra. To smo i napravili. Dokrajčili smo El Kaidu u Afganistanu – kazao je Bajden.

Istakao je da je američki cilj u Afganistanu ostao do danas, a to je spriječiti buduće terorističke napade na SAD.

– Nismo htjeli graditi naciju u Afganistanu. Naš cilj ostaje ono što je bio i prije – spriječiti teroristički napad na našu domovinu – rekao je Bajden.

– Amerikanci neće ginuti u ratu u kojem se Afganistanci nisu spremni boriti. Afganistanska vojska imala je 300.000 ljudi, dali smo im svako oružje koje smo mogli, plaćali smo njihove plaće. Pružali smo im podršku iz zraka. Dali smo im svaku šansu, ali nismo im mogli dati volju za borbu – rekao je Bajden.

Stav Kine i Rusije

Podsjetio je i na Ganijevu posjetu Bijeloj kući.

– Kina i Rusija ne bi htjeli ništa više nego i dalje trošimo milijarde u Afganistanu. Kad sam ugostio afganistanskog predsjednika u julu u Bijeloj kući, razgovarali smo iskreno. Razgovarali smo o tome je li njihova vojska spremna boriti se u građanskom ratu kad odemo, je li se njihova vlada spremna boriti protiv korupcije. Ništa od toga nisu napravili – rekao je američki predsjednik.

Vitalni interesi

– Za one koji žele da ostanemo imam par pitanja: koliko još nadgrobnih spomenika želite na vojnom groblju u Arlingtonu? Koliko još naših sinova i kćeri moramo poslati tamo? To su greške koje ne smijemo više ponavljati jer imamo vitalne interese u svijetu i ne smijemo ih ignorirati – rekao je.

Američki predsjednik ističe da je ISIL pokušao stvoriti kalifat u Siriji i Iraku.

– Kad sam preuzeo dužnost predsjednika, naslijedio sam dogovor koji je s talibanima sklopio Donald Tramp (Trump). Naše snage u Afganistanu spale su s 15.000 na 2500. Talibani su najjači od 2001. Moj izbor je bio ili poštovati taj pregovor ili ići u rat s talibanima. Nije bilo dogovora o zaštiti naših snaga nakon 1. maja. Ostala je samo hladna stvarnost – ili povući naše snage ili eskalirati konflikt i poslati hiljade američkih vojnika. Stojim pri svojoj odluci – rekao je Bajden.

Odobrio sam slanje još 6.000 vojnika

Bajden je najavio da će SAD iz Afganistana izvući hiljade svojih građana.

– Odobrio sam slanje još 6.000 vojnika u Afganistan kako bi izvukli Amerikance i naše afganistanske saveznike. Sigurno smo zatvorili našu ambasadu i izvukli naše diplomate. U narednim danima izvući ćemo hiljade američkih državljana iz Afganistana. Već smo izvukli 2.000 Afganistanaca i njihove porodice i smjestili ih u SAD. U narednim danima izvući ćemo još ranjivih Afganistanaca koji su radili za američku ambasadu. Poručili smo talibanima da, ako nas napadnu, odgovor će biti silovit. Obranit ćemo naše ljude – poručio je Bajden.

Bajden: Ne želim zavaravati američki narod

– Kad završimo tu misiju, završit ćemo najduži američki rat u historiji, koji je trajao 20 godina. Sad vidimo da nema te vojne sile koja može uspostaviti demokratiju Afganistanu, zemlju koja je poznata kao “groblje carstava”. Počinili smo mnoge greške u proteklim dekadama, ali ja neću prenijeti tu odgovornost na sljedećeg predsjednika – istakao je.

Kazao je i kako ne žali za odlukom o povlaćenju trupa iz Afganistana.

– Ne želim zavaravati američki narod i reći mu da nam treba još samo malo vremena. Ja sam predsjednik SAD i ta priča staje ovdje, sa mnom. Ne žalim za odlukom da se povučemo iz Afganistana – kazao je.

Bajden: To je ispravna odluka za Ameriku

Na kraju je podsjetio i na svoje predizborno obećanje kada je u pitanju okončanje rata u Afganistanu.

– Ne mogu i ne želim tražiti od naših vojnika da se beskonačno dugo bore u tuđem ratu. To nije u američkom nacionalnom interesu, to nije ono što naša vojska zaslužuje. Obećao sam američkom narodu kad sam se kandidirao da ću privesti taj rat kraju. Obećao sam to hrabrim vojnicima koji služe ovu naciju. Naši lideri napravili su to u Vijetnamu, ali ne želim to napraviti u Afganistanu. To je ispravna odluka za Ameriku. Neka bog zaštiti naše diplomate i našu vojsku – rekao je Bajden.

Izvor: avaz

Prethodni članakUnutrašnjost američkog aviona koji polijeće iz Kabula
Sljedeći članakSvjedočanstva nakon snažnog potresa: ‘Pa dokle, ljudi moji, ja više ne mogu ovo izdržati…’