Ako ste rano posijedili, to može biti znak zdravstvenih problema

Ako ste među onima čija je kosa rano posijedila, niste jedini. Riječ je o čestoj situaciji, no ona istovremeno može ukazivati i na ozbiljnije zdravstvene tegobe

Mnogima je kosa počela sijediti u ranoj dobi, a Brightside donosi moguće razloge koji su povezani sa zdravljem.

1. Nedostatak vitamina B12

Stručnjaci tvrde kako je nedostatak vitamina B12 među najčešćim uzrocima zbog kojih će vam kosa rano posijediti. To također vodi do stanjivanja i gubitka kose. Kako biste izbjegli takvu situaciju, u prehranu uključite govedinu, jaja, tunjevinu i losos, a možete piti i nadomjestak vitamina B12.

24sata

2. Problemi sa štitnjačom

Problemi sa štitnjačom izravno se preslikavaju na folikule vlasi, kažu stručnjaci koji su istraživali problem. Ako ste rano primijetili sijede ili su se javila odstupanja od uobičajenog stanja, poput krhke ili masne kose, možda je riječ o štitnjači.

3. Jedete više loše nego zdrave hrane

Nezdrava prehrana možda je krivac za višak sijedih na vašoj glavi. Različite studije su ustanovile da feritin, kalcij, vitamin D3, bakar, cink i željezo održavaju zdravlje kose, kad se pojavi nedostatak neke od tih tvari, kosa postaje sijeda.

4. Previše stresa

Stručnjaci sijedu kosu u ranoj dobi povezuju i sa stresom. Stres oštećuje stanice odgovorne za obnavljanje kose koja će zbog toga postati sijeda prije vremena.

5. Nasljedno stanje

Ako vam je kosa postala sijeda, možda ste to naslijedili od roditelja ili baka i djedova. Dermatolozi kažu kako naša genetika igra važnu ulogu u određivanju trenutka kada će kosa početi sijediti. Ako je netko u obitelji rano postao sijed, velika je vjerojatnost da ćete i sami to iskusiti.

24sata

6. Štetne boje i kemikalije

Od šampona do boja za kosu, većina proizvoda može voditi do pojave sijedih. Štetne kemikalije u takvim proizvodima utječu na razinu melanina zbog čega vam kosa gubi prirodnu boju.

Kako spriječiti pojavu sijedih

Gorka je istina da kad jednom posijedi, kosi se više ne može vratiti prirodna boja. No postoje preventivne mjere kojima ćete spriječiti pojavu sijedih. Zaštitite kosu od oštećenja nastalih sunčanjem. Kad izlazite, stavite kapu ili šešir. Izbjegavajte glačala za kosu i fen, a češalj koji rabite trebao bi imati široke zupce. Redovito masirajte kosu kokosovim uljem, a u prehranu uključite kelj, kupus, bademe, sok od mrkve i brokulu.

Izvor: 24sata.hr

Prethodni članakSaznajte da li je vaš muškarac zaljubljen u vas
Sljedeći članakSnalažljivi tata otkrio trik zbog kojeg djeca redovno čiste sobe