Šumski požari bijesne u Italiji, Grčkoj i Španiji

Šumski požari bijesne u regionima širom juga Evrope pojačani visokom temperaturom i jakim udarima vjetra. Opustošene su hiljade hektara zemljišta, a lokalno stanovništvo je evakuisano iz vlastitih domova.

Grčki premijer Kyriakos Mitsotakis izjavio je danas da se vatrogasci u protekla 24 časa bore sa pedesetak požara i da će ih vjerovatno biti još pošto meteorološke službe najavljuju nove visoke temperature.

“Želim da naglasim da je avgust uvijek težak mjesec i zato je važno da svi mi, sve državne službe, budu u stanju pripravnosti dok se ne završi period borbi protiv požara”, naglasio je Mitsotakis.

Zvaničnici vatrogasnih službi naglasili su da je nemar na farmama i građevinskim lokacijama odgovoran za nekoliko incidenata, od kojih se većina desila na jugu regiona Peloponez. Nisu prijavljene žrtve.

Na italijanskom ostrvu Sardinija specijalizovani avioni iz Francuske i Grčke pomažu lokalnim vatrogascima u gašenju požara koji je uništio više od 4.000 hektara šume, a evakuisano je 350 ljudi.

Na Siciliji požar je izbio nedaleko od grada Erice na zapadu ostrva.U Kataloniji u požarima je uništeno više od 1.500 hektara zemljišta nedaleko od mjesta Santa Coloma de Queralt, a evakuisano je više desetina ljudi mada je danas pod kontrolom 90 posto vatrene stihije.

U mjestu Lietor u regionu Castilla-La Mancha tokom vikenda u požaru je opustošeno više od 2.500 hektara.

Izvor: klix

Prethodni članakRevolt zbog djevojke iskalio na njenim vozilima i prozoru
Sljedeći članakSarajlije u redu za novi pasoš čekaju i po nekoliko sati, MUP produžio radno vrijeme