Vi ste uvijek onaj ‘odgovorni’ u ekipi? Evo što to govori o vama

Nema ništa loše u tome da budete ‘mama’ u društvu i pazite na svoje prijatelje, ali sve dok vas to ne iscrpljuje. Ako se osjećate ispunjeno i ako od njih dobivate podršku, onda ste stvorili uravnoteženo prijateljstvo

Svaka grupa prijatelja ima barem jednu ‘mamu’ u društvu. Ne u doslovnom smislu, već u figurativnom gdje takav prijatelj ima majčinsku ulogu u odnosima. Postoji pregršt razloga zbog kojih bi netko mogao biti sklon majčinskoj ulozi u društvu. Prema Marci Moberg, stručnjakinji za empatiju i intuitivnoj iscjeliteljici, to može uključivati iskustva iz djetinjstva.

Recimo, na primjer, netko je odrastao u domu u kojem su imali puno obaveza ili se čak očekivalo da djeca emocionalno uzdržavaju roditelja. To je za njih značilo pokazivanje ljubavi i takvo ponašanje su jednostavno ‘usadili’ u sebe tijekom odrastanja. Osim toga, majčinska figura u društvu može se zasnivati i na osobnosti. Moguće je da je takav prijatelj zreliji, odgovorniji i ozbiljniji od ostatka ekipe pa upravo zbog toga uvijek pazi na ostale. Primjerice, na prijatelje koji su popili malo više u noćnom izlasku ili slično. 

Ono što je važno upamtiti jest da svako prijateljstvo zahtjeva ravnotežu.

Kako napredovati kao ‘mama’ u društvu:

1. Postavite si sljedeća pitanja:

  • Kako se osjećam kad utjelovljujem majčinsku figuru u svojim prijateljstvima?
  • Što je moja motivacija?
  • Osjećam li se obvezujuće ili nadahnuto da preuzmem ovu ulogu?
  • Nakon što pokažem podršku, osjećam li se energično ili iscrpljeno?
  • Pružam li i sebi istu podršku kao i prijateljima?

Moberg preporučuje ova pitanja kako bi vam pomogla da razjasnite motivaciju svog ponašanja, kao i da prepoznate primate li potrebnu podršku.

2. Otvorite se kako biste dobili podršku

Two cheerful women having fun during coffee time in a cafe.

– Primijetite ako se borite da dobijete podršku od svojih prijatelja. Sljedeći put kad vam bude teško, recite prijateljima i zatražite od njih pomoć. Tako izgleda zdravo, a ne jednostrano prijateljstvo – savjetuje stručnjakinja.

3. Dajte prioritet sebi

I, naravno, uvijek dajte prednost vlastitoj brizi o sebi. 

– Ako se brinete za druge, nikad ne smijete zaboraviti i brigu o sebi. Biti dobar prijatelj znači to da smo i sami sebi dobri prijatelji. I vi zaslužujete brigu koju dajete drugima – kaže Moberg.

Zaključak je da nema apsolutno ništa loše u tome da budete ‘mama’ u društvu i da pazite na svoje prijatelje, ali sve dok vas to ne iscrpljuje. Ako se osjećate ispunjeno i ako od njih također dobivate podršku kada vam je potrebno, onda ste stvorili uravnoteženo prijateljstvo u kojem svaka osoba pojačava drugu.

Ali ako imate obvezu biti ‘mama’, a zapravo uopće to ne želite i ne ispunjava vas, to recite i sljedeći put stavite sebe na prvo mjesto, piše Mind Body Green.

Izvor: 24sata.hr

Prethodni članakNutella keksi od samo četiri sastojka gotovi su u par minuta
Sljedeći članakEvo na što sve morate paziti ako planirate svadbu na otvorenom