11.6 C
Travnik
Četvrtak, 28 ožujka, 2024
NaslovnicaBiHTop 7 vrsti ruskih marinada za meso na roštilju - mekano i...

Top 7 vrsti ruskih marinada za meso na roštilju – mekano i fino

Rusi jedva dočekaju sunčane dane kako bi se s obitelji i prijateljima mogli okupiti oko roštilja i pojesti nešto fino. Marinade za meso su im izuzetno važne pa tome pridaju veliku pažnju

Odlučite li se pripremiti ‘šašlik’, ražnjiće na ruski način, izaberite vratinu jer meso za tu deliciju treba biti meko i pomalo masno. Donosimo vam neke od najukusnijih ruskih recepata za marinade u kojima, osim mesa za ražnjiće, možete marinirati i sve ostale vrste mesa.

Količine navedene u svim receptima predviđene su za kilogram mesa pa ako radite veće količine, svakako prilagodite recept. U svim marinadama luk se reže na kolutove, a preporuka je da meso u marinadi stoji najmanje dva sata iako bi kod većine idealno bilo – preko noći.

1. Marinada od kefira

U dublji lonac stavite kilogram narezanog luka, sol, papar i rusku mješavinu začina hmeli-suneli (korijander, bosiljak, kopar i peršin). Dodajte meso, promiješajte pa ga prelijte kefirom. Poklopite, dobro protresite i stavite neka stoji.

2. Marinada s mineralnom vodom

U duboki lonac stavite meso pa ga prekrijte s pola kilograma luka. Dodajte žlicu maslinovog ulja, 4 do 5 češnja češnjaka, sol, papar i začine po želji. Prelijte gaziranom mineralnom vodom i svakako ostavite neka stoji cijelu noć u tome.

3. Marinada s majonezom

U posudu stavite komade mesa i začinite ih po ukusu, dobro promiješajte i ostavite 15 minuta. Nakon toga dodajte pola litre majoneze i na vrh stavite 5 velikih glavica luka, naravno, narezanih. Meso bi u ovoj marinadi trebalo stajati barem 4 sata.

24sata

4. Marinada s pivom

Za ovu marinadu je preporuka koristiti što kvalitetnije pivo, po mogućnosti neko fino craft. Također, imajte na umu da gorko pivo daje oštriji okus mesu. Ovu marinadu Rusi najčešće koriste za pripremu ražnjića, koje pripremaju od vratine, ali i drugih vrsti mesa.

Meso osušite papirnatom salvetom pa ga narežite za ražnjiće. U posudu stavite luk, meso, začine (osim soli). Promiješajte i ostavite na sobnoj temperaturi 40 minuta. Ponovno promiješajte pa dodajte litru piva.

Neka stoji najmanje tri sata, a sol dodajte neposredno prije pečenja.

5. Marinada s limunom

Meso istucite, stavite u posudu pa dodajte dvije glavice luka, sol i papar (preporuka je koristiti papar u zrnu). Potom razrežite jedan veći limun na dva do 4 dijela, sok iscijedite po mesu pa ubacite i koru.

Dobro promiješajte i ostavite da miruje 4 sata. Pritisnite meso s nečim teškim dok stoji.

Meat marinated with onions, herbs and lemon close up. horizontal

6. Marinada s octom

Od octa meso bude vrlo mekano, posebno svinjetina, a uz to dobiva fini blagi slatkasto-gorkasti okus.

Narezano meso stavite u posudu koja ne smije biti od aluminija. Dodajte dva veća luka, sol, papar i ostale začine po ukusu. U drugoj posudi pomiješajte dvije čaše vode i dvije žlice octa pa dodajte mesu.

Ostavite sat do dva na hladnom mjestu. Kod ove marinade ne ostavljajte meso da stoji dulje nego je navedeno.

7. Marinada s lukom i uljem

Pola kilograma luka izrežite i zgnječite. Potom u lonac složite meso, posolite, dodajte začine i luk te dobro promiješajte da luk pusti sok (neki kod ove marinade luk usitne u sjeckalici).

Ostavite desetak minuta pa dodajte 2 do 3 žlice maslinovog ulja, promiješajte. Neka meso u ovoj marinadi stoji barem 4 sata, iako bi najidealnije bilo preko noći.

Napomena: Posuda u kojoj meso stoji u marinadi ne bi smjela biti aluminijska. Tekućinom koja ostane prelijevajte meso tijekom pečenja na roštilju, piše Russia Beyond.

Izvor: 24sata.hr

spot_img