Tikvice: Omiljeno ljetno povrće nudi nevjerojatne zdravstvene prednosti

TIKVICE su namirnica koja često pronalazi svoje mjesto u ljetnim jelima i dobro su znane gotovo svima. Arheolozi su otkrili da su se tikvice jele čak i 7000 godina prije nove ere u Meksiku, gdje su bile važan dio prehrane uz grah i kukuruz. Prema tome, ovo je povrće izdržalo test vremena, a osim toga, sadrži i brojne hranjive blagodati.

Jedna šalica narezane tikvice jednaka je jednoj porciji, a ta jedna šalica narezane tikvice sadrži:

Kalorije: 19

Ukupna masnoća: 0.4 g

Kolesterol: 0 mg

Natrij: 9 mg

Ukupno ugljikohidrati: 3.5 g

Prehrambena vlakna: 1.1 g

Šećer: 2.8 g

Dodan šećer: 0 g

Proteini: 1.4 g

Također, tikvice će vam osigurati dozu određenih vitamina, posebno vitamina C.

“Tikvice su bogate mnogim hranjivim sastojcima, uključujući vitamin C, vitamin A, mangan, kalij i magnezij”, kaže dijetetičarka Kasey Hageman za Livestrong.

Zahvaljujući svemu tome, tikvice vam mogu pomoći u zaštiti zdravlja vaših očiju, srca i probave, ali i pomoći u održavanju zdrave težine.

Vitamin C

Šalica narezane tikvice osigurava gotovo četvrtinu vaše dnevne potrebe za vitaminom C, koji djeluje kao antioksidans kako bi zaštitio vaše stanice od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima (nastalim tijekom probave ili čimbenicima okoliša poput dima cigarete ili zagađenja zraka), prema Nacionalnom institutu za zdravstvo (NIH).

Vitamin C također poboljšava apsorpciju željeza iz biljne hrane, što je dobar razlog da se tikvice jedu zajedno s lisnatim povrćem poput špinata ili kelja. Također pomaže imunološkom sustavu da pravilno funkcionira, a potreban je za proizvodnju kolagena, strukturnog proteina koji pomaže zacjeljivanju rana i održava kožu zategnutom.

Vitamin B6

U šalici narezanih tikvica pronaći ćete i 11 posto dnevnih potreba za vitaminom B6. Vitamin B6 važan je za održavanje živčanog i imunološkog sustava zdravim, prema klinici Mayo.

Mangan

U međuvremenu, mangan u tikvicama pomoći će vašem tijelu da stvara energiju i zaštititi stanice od oštećenja, a tijelo će ga koristiti za održavanje kostiju jakima, zgrušavanje krvi, razmnožavanje i zdrav imunološki sustav, prema NIH.

Tikvice mogu pomoći u zaštiti zdravlja očiju

Tikvice su bogate hranjivim sastojcima koje mogu zaštititi vaš vid i zdravlje očiju.

“Tikvice sadrže puno antioksidansa, posebno karotenoida poput luteina, zeaksantina i beta-karotena”, kaže Hageman.

Tikvice su dobre za mršavljenje

“Jedna šalica tikvica sadrži samo 17 kalorija, bogata je vodom i sadrži vlakna”, kaže Hageman: “Ta vam kombinacija pomaže da se osjećate sito što dovodi do toga da unosite manje kalorija u cjelini.”

Kao i većina voća i povrća, i tikvice su prirodno siromašne masnoćama i kalorijama, a pritom zasitne.

Tikvice mogu koristiti vašem srcu

Sa svakom šalicom narezanih tikvica dobit ćete gram vlakana – ali nemojte se zavarati naizgled malom količinom. Što se vlakana tiče, svaki se gram zbraja kako bi pridonio dobrom zdravlju srca.

Vlakna su presudan dio zdrave prehrane koja snižava razinu kolesterola. Konzumacija hrane bogate vlaknima smanjila je učestalost koronarnih bolesti, moždanog udara, dijabetesa tipa 2 i raka debelog crijeva za 16 do 24 posto, zaključeno je u metaanalizi kojom je obuhvaćeno gotovo 250 studija, a koja je objavljena u časopisu The Lancet u veljači 2019.

Prehrana bogata vlaknima također pomaže u kontroli razine šećera u krvi, postizanju zdrave težine, održavanju zdravlja crijeva i pomoći će vam da živite duže.

Tikvice također osiguravaju kalij koji može umanjiti učinke natrija i pomoći u upravljanju visokim krvnim tlakom, prema Američkom udruženju za srce. Kad pojedete više kalija, gubite više natrija putem mokraće, a također pomaže u smanjenju napetosti u stijenkama krvnih žila. 

Tikvice mogu pomoći probavi

“Tikvice sadrže topiva i netopiva vlakna koja pomažu probavi”, kaže Hageman. “Sadržaj vode također pomaže u ukupnoj hidrataciji i probavi, pomažući hrani da lakše prolazi kroz gastrointestinalni trakt.”

Prehrambena vlakna povećavaju veličinu i težinu vaše stolice, a također je i omekšavaju, olakšavajući prolazak i sprječavajući zatvor, prema klinici Mayo. Prehrana bogata povrćem poput tikvica također može smanjiti rizik od razvoja hemoroida ili divertikularne bolesti.

Također možete smanjiti rizik od razvoja dijabetesa tipa 2 ako jedete zdravu prehranu koja uključuje netopiva vlakna. 

Izvor: index

Prethodni članakNovi obračun migranata u centru Sarajeva: Sijevali noževi
Sljedeći članakInfluencerica pozirala u donjem rublju i pokazala koliko su Instagram fotke nerealne