9 C
Travnik
Petak, 29 ožujka, 2024
NaslovnicaZanimljivostiStručnjaci otkrili koje namirnice povećavaju rizik od raka dojke: Slatkiši, maslac...

Stručnjaci otkrili koje namirnice povećavaju rizik od raka dojke: Slatkiši, maslac…

PREHRANA bogata prerađenim mesom, maslacem, prženom hranom i poslasticama može povećati rizik od raka dojke, pokazuju novi dokazi.

Žene koje su jele više takve hrane imale su i do 12% veći rizik od razvoja raka dojke, prema istraživanju koje je ovog mjeseca predstavljeno na godišnjem sastanku Američkog društva za prehranu.

Istraživači s Katalonskog instituta za onkologiju, Svjetske zdravstvene organizacije i Imperial Collegea u Londonu proučili su podatke 318.686 žena koje su sudjelovale u europskom istraživanju o prehrani i riziku od raka tijekom 14 godina praćenja. Otkrili su da je hrana koja uzrokuje upale, odgovor na stres u tijelu, povezana s većim rizikom od raka. Prehrana koja uključuje više cjelovitih namirnica povezana je s manjim rizikom.

Hrana poput crvenog mesa, prerađenog mesa, maslaca, margarina, ulja za prženje i slatke hrane nalazi se na popisu “upalne” hrane. Nasuprot tome, protuupalna hrana pomaže u sprečavanju oštećenja stanica osiguravajući hranjive sastojke koje tijelo može koristiti za zaštitu. Uključuju vitamine, minerale i vlakna, ali i hranjive sastojke na biljnoj bazi koji se nazivaju polifenoli.

Voće i povrće, mahunarke, kava i čaj bogati su izvori hranjivih sastojaka i smatraju se protuupalnim namirnicama. Dokazi sugeriraju da ova hrana pomaže ublažiti utjecaj stresa u tijelu i smanjuje rizik od kroničnih bolesti poput raka, navodi Insider.

Izvor: index

spot_img