3.7 C
Travnik
Petak, 19 travnja, 2024
NaslovnicaBiHProzračne palačinke bez grama brašna koje se super slažu s mesom, sirom...

Prozračne palačinke bez grama brašna koje se super slažu s mesom, sirom i povrćem

Ako ste se zaželjeli novih okusa, a imate vremena, preporučujemo da isprobate čuvenu indijsku dosu…

Palačinke bez grama brašna? Da, lagano, ako bacite pogled na indijsku kuhinju i njihovo legendarno jelo – dosu. Duža priprema i posjet trgovini zdrave hrane isplatit će se kad probate prvu dosu. Pripremite i chutney za pravo indijsko iskustvo ili jednostavno zarolajte povrće ili kombinaciju koja vam se taj dan jede.

Sastojci:

600 g riže
200 g dahla
¾ žličice sjemenki piskavice
začini po želji
sol
ulje za kuhanje

Priprema:

1. Dobro operite rižu i dahl, dodajte sjemenke piskavice te prelijte vodom da se natopi tijekom noći. Idući dan procijedite te sastojke ubacite u blender i samo ako je potrebno, dodajte malo vode te blendajte dok ne dobijete pastu zrnate teksture.

2. Premjestite u posudu i dolivajte vode dok ne dobijete smjesu takve teksture da kada u nju umočite žlicu, prekrije ju debeli sloj smjese. Dodajte soli i prekrijte smjesu te ju ostavite na mračnom i toplom mjestu idućih 6 do 8 sati. Nakon fermentacije dobro promiješajte i dosa je spremna za pečenje.

3. Pripremite kuhinjske ubruse kojima ćete razmazivati vrlo tanak sloj ulja na tavu. Stavite tavu da se ugrije na srednje jakoj vatri. Kao i za palačinku, izlijte mali dio smjese na srednji dio tave te ga koncentričnim krugovima proširite prema rubovima. U smjesi na tavi nastat će rupice, to je normalno.

4. Kada ste raširili smjesu po tavi, uzmite kist i pošpricajte dosu i rubove kapljicama ulja. Kada dosa lagano pozlati, preokrenite i pecite minutu na drugoj strani. Prepolovite i pecite još pola minute.

5. Dose možete poslužiti tople, ali i hladne. Dok su tople, bit će hrskave, pa preporučujemo posluživanje takvih. 

Izvor: punkufer

spot_img