Ovakav čudesan oporavak američkog gospodarstva nikad nije viđen

AMERIČKI gospodarski oporavak nije sličan nijednom u novijoj povijesti, a pokreću ga potrošači s ušteđenim milijardama, kompanije željne zapošljavanja i ogromna politička podrška. Poduzeća i radnici žele krenuti putem oporavka s daleko manje trajne štete nego što se to dogodilo nakon nedavnih recesija, posebno pada od 2007. do 2009. godine. Nova poduzeća pojavljuju se najbržim zabilježenim tempom.

Stopa po kojoj radnici daju otkaze – potvrda povjerenja na tržište rada – podudara se s najvišom stopom najmanje od 2000. Teret servisiranja duga kućanstava, kao udio u prihodu nakon oporezivanja, blizu je najniže razine od 1980., otkako postoje podaci. Industrijski prosjek Dow Jonesa porastao je za gotovo 18 posto u odnosu na vrhunac prije pandemije u veljači 2020. godine. Od tada su cijene kuća u cijeloj zemlji porasle gotovo 14 posto, piše The Wall Street Journal.

“Nikad nismo imali ništa slično – kolaps, a zatim i oporavak u obliku procvata”

Brzina oporavka također izaziva previranja. Nestašica robe, sirovina i radne snage, koja se obično pojavljuje pred kraj ekspanzije, sada se pojavljuje puno prije. Mnogi ekonomisti, kao i Federalne rezerve, očekuju da će skok inflacije biti privremen, ali drugi su zabrinuti da bi mogao potrajati i kad se ekonomija potpuno otvori.

“Nikad nismo imali ništa slično – kolaps, a zatim i oporavak u obliku procvata”, rekao je Allen Sinai, glavni globalni ekonomist i strateg u kompaniji Decision Economics.

Nakon što su ograničenja zbog pandemije covida-19 prošlog proljeća izazvala slobodni pad američkog gospodarstva, ekonomisti i političari strahovali su kako će trebati godine da se zaposlenici i poduzeća oporave. Sada očekuju da će veličina gospodarstva u ovom tromjesečju premašiti pretpandemijsku razinu. Analitičari predviđaju da će do kraja ove godine bruto domaći proizvod dosegnuti razinu kao da se pandemija nikada nije dogodila, a zatim će je barem privremeno premašiti.

Oporavak od recesija 1990.-1991., 2001. i 2007.-2009. donio je nezaposlenost. Slaba potražnja smanjila je potrebu poslodavaca za radnom snagom, održavajući godinama visoku nezaposlenost. Međutim, ovaj put tržište rada čini se sve robusnijim. Indeks troškova zaposlenja u prvom je tromjesečju porastao za 0.9 posto u odnosu na prethodno tromjesečje, što je najveći porast od 2007. Iako je stopa nezaposlenosti od 6.1 posto i dalje bitno veća nego prije pandemije.

Zaokret je iznenadio mnoga poduzeća. U restoranu Miller Union u Atlanti, koji poslužuje lokalno uzgojenu hranu, glavni kuhar i suvlasnik Steven Satterfield ne može dovoljno brzo zaposliti novo osoblje da održi korak s iznenadnom najezdom posla nakon višemjesečnih teškoća zbog lockdowna.

Stalni oporavak ipak nije sasvim siguran, što sugerira usporavanje poboljšanja mnogih ekonomskih mjerila u travnju. A ponovno oživljavanje covida-19 u SAD-u moglo bi ga u potpunosti poremetiti. Ipak, ekonomisti ukazuju kako se trenutni popravak razlikuje od prethodnih na četiri ključna načina.

Prirodna katastrofa nasuprot financijskoj

Prošle su recesije obično bile rezultat rasta kamatnih stopa ili pada vrijednosti imovine, što je naštetilo proizvodnji, prihodu i zaposlenosti, ponekad i duže od godinu dana, objasnila je Gail Fosler, ekonomistica i predsjednica The GailFosler Groupa. Šteta po financije kućanstava i financijskih institucija nakon stambene krize 2007. dovela je do pada potražnje koja je godinama mučila gospodarstvo.

Za usporedbu, recesija zbog covida-19 nije rezultat financijskih čimbenika, već poremećaja srodnih prirodnim katastrofama. “Pandemija je stvorila šok koji nadilazi sam koncept gospodarskog ciklusa”, rekla je Fosler za The Wall Street Journal.

Prirodne katastrofe privremeno prekidaju gospodarsku aktivnost, ali osnovnu potražnju i ponudu dobara i usluga ostavljaju netaknutima. Kad katastrofa prođe, gospodarstvo se oporavlja brže nego u tipičnoj recesiji. Studija o pojedinačnim poreznim prijavama stanovnika New Orleansa iz 2018. godine otkrila je da su se nakon velikog početnog udara zbog uragana Katrine prihodi žrtava oporavili u roku od nekoliko godina i čak premašili prihode osoba koje nisu bile pogođene.

U recesiji potrošači koji se plaše gubitka posla ili prihoda često smanjuju potrošnju, pojačavajući pad. Ovaj put potrošnja u sektorima koji nisu pogođeni lockdownom, poput prodaje automobila, jedva da se nazirala, i to više zbog straha od virusa nego zbog straha od gubitka posla, pokazalo je istraživanje tijekom pandemije. Sveobuhvatno cijepljenje zaustavlja prirodnu katastrofu dopuštajući potrošačima da troše više, a poduzećima da se otvore. Posljednjih je mjeseci potrošnja cijepljenih u restoranima rasla brže od potrošnje necijepljenih, prema istraživačkoj tvrtki Cardify.ai.

Kako se sve više ljudi cijepi, zapošljavanje se ubrzava. Analiza Aarona Sojournera, ekonomista rada sa Sveučilišta Minnesota, otkrila je da na svakih 100 cijepljenih radno sposobnih ljudi prosječno njih 12 dobiva novi posao. Sojourner je rekao da stope zaposlenosti brže rastu u populacijskim skupinama koje se više cijepe.

U restoranu Miller Union u Atlanti prodaja je prošlog proljeća pala za 90 posto, istaknuo je Satterfield: “Puno smo puta pomislili da je došao kraj i da ćemo morati zauvijek zatvoriti vrata.”

Restoran je prošlog ljeta dobio savezni zajam za zaštitu plaća koji ga je održavao na životu. No plima se okrenula tek ovog proljeća jer su toplije vrijeme i veća stopa cijepljenja donijeli više posla. Neki su kupci pokazivali svoje kartice za cijepljenje i rekli kako je njihov odlazak u Miller Union prvi izlazak u više od godinu dana.

“Sad, nakon cijepljenja, postoji samopouzdanje i smjelost kojih prije sigurno nije bilo”, rekao je Satterfield za The Wall Street Journal, dodavši da se prodaja već vratila na razinu prije pandemije.

Obično u mjesecima ili godinama nakon recesije tržište rada ostaje klimavo jer broj nezaposlenih znatno premašuje broj slobodnih radnih mjesta. Velika nezaposlenost i slab rast plaća koče potrošnju i obeshrabruju poduzeća da se šire. Što je dulje potrebno da se potrošnja oporavi, to je veći rizik da će se poduzeća smanjivati i da će radnici dobiti otkaz, noseći sa sobom ljudski i organizacijski kapital potreban za obnavljanje rasta.

Čini se da ekonomija izbjegava taj začarani krug. “Činjenica da se ekonomija tako brzo oporavila ograničila je posljedice u odnosu na, primjerice, Veliku recesiju”, rekla je Stephanie Aaronson, ekonomistica iz Instituta Brookings.

Monetarna i fiskalna politika

Koronavirus je donio brži i veći monetarni i fiskalni odgovor nego u bilo kojoj prethodnoj recesiji, ograničavajući štetu ekonomskom sustavu i postavljajući temelje za brži oporavak. Federalne rezerve smanjile su stope, pokrenule velike kupovine obveznica i zacrtale obvezu održavanja kamatnih stopa blizu nule sve dok se ne vrati puna zaposlenost i dok inflacija ne prijeđe ciljanih dva posto. Dužnosnici kažu da kamatne stope mogu porasti tek 2024. godine. Fedova bilanca porasla je s 4.2 bilijuna dolara početkom ožujka 2020. na gotovo 7.1 bilijun američkih dolara krajem svibnja, a povećanje je tijekom prethodne recesije bilo manje od 1.3 bilijuna dolara.

Kongres je djelovao brže nego u prethodnim recesijama. Pomogao je poslovne bilance i bilance kućanstava kroz više krugova stimulativnih isplata, proširio naknade za nezaposlene i program zaštite plaća. Fiskalni odgovor Kongresa na pandemiju covida-19 iznosit će 5.1 bilijun dolara ili 4.4 posto bruto domaćeg proizvoda do 2024. godine. Za usporedbu, poticaji doneseni nakon recesije 2007. – 2009. koštali su oko 1.8 bilijuna američkih dolara ili 2.4 posto BDP-a između 2008. i 2012. godine.

“Zbog toga su prihodi kućanstava znatno veći nego prije pandemije, posebno za obitelji s manjom zaradom”, rekao je James Knightley, glavni međunarodni ekonomist u ING-u. Korisnici naknade za nezaposlene sada primaju 300 dolara više od redovnih naknada, u usporedbi s 25 dolara u recesiji 2007. – 2009. Studija Sveučilišta u Chicagu otkrila je da je 42 posto korisnika primalo više prihoda nego na prethodnim poslovima.

“Ovo se vrlo razlikuje od bilo koje prethodne recesije. Slijedom toga imamo situaciju da su bilance kućanstava vrlo snažne i to može potaknuti potrošnju na neko vrijeme”, rekao je Knightley.

Razmjeri programa pomoći naišli su na kritike. Mnogi republikanski kongresnici usprotivili su se u ožujku poticajnom paketu predsjednika Bidena od 1.9 bilijuna dolara, tvrdeći da će to nepotrebno povećati deficit s obzirom na snagu oporavka i razmjere prethodnog paketa spašavanja. Američka vlada imala je deficit od 1.9 bilijuna dolara od listopada do travnja, što je rekord u sedmomjesečnom razdoblju, navodi Ministarstvo financija.

Republikanci i neki ekonomisti također tvrde da naknada za nezaposlene od 300 dolara odvraća radnike od prihvaćanja novih poslova. Sve veći broj saveznih država pod vodstvom republikanaca planira smanjiti dodatne beneficije prije nego što isteknu u rujnu. Bidenova je administracija branila proširene beneficije za nezaposlene, rekavši da drugi čimbenici odvraćaju od potrage za poslom, poput nedostatka stalne brige o djeci i straha od pandemije.

Fiskalne mjere poremetile su uobičajenu vezu između zaposlenosti s jedne strane i prihoda i potrošnje s druge strane. Kad je Lauree Sheppard, 44-godišnjakinja iz Charlottea u Sjevernoj Karolini, otpuštena s radnog mjesta stomatološke asistentice krajem 2019. godine, započela je potragu za novom karijerom. U siječnju 2020. završila je tečaj za vožnju kamiona i započela sa slanjem svog životopisa budućim poslodavcima. Ali tada nitko nije zapošljavao.

Uzela je prošireno osiguranje za slučaj nezaposlenosti, bonove za hranu i sve tri runde poticaja. To je obitelji omogućilo egzistenciju dok je njezin suprug, koji je također izgubio posao, radio na dostavi hrane. “Da nisam imala nikakvu pomoć u smislu bonova za hranu ili naknada za nezaposlene, na kraju bismo ostali bez krova nad glavom”, rekla je Sheppard.

Umjesto toga mogla je navečer pohađati tečaj za građevinsku sigurnost i nastaviti tražiti posao sve dok u rujnu nije dobila posao vozačice kamiona u međunarodnoj zračnoj luci Charlotte Douglas. Otada je promijenila posao i sada ima dovoljno novca za otplatu duga na kreditnoj kartici. “Napokon sam oslobođena dugova. To je skinulo uteg s mojih ramena”, istaknula je Sheppard za The Wall Street Journal.

Izvor: index

Prethodni članakI danas na Euru utakmice u tri termina: Startaju Španci, Poljaci, Škoti…
Sljedeći članakPolicija u Vitezu pronašla čak 15 kilograma speeda