Odlični trikovi kako ohladiti dom i puno lakše utonuti u san

Žudimo za toplijim vremenom kako bismo se mogli odmarati u vrtu i upijati sunce, ali pokušaj spavanja u tim uvjetima može postati nepodnošljiv. Ovako ćete tome doskočiti

Postoji nekoliko pametnih načina s kojima  se možete trenutačno ohladiti prije nego što se ‘iskipite’ – i održavati svoj dom hladnim – a to znači da ćete s lakoćom moći zadrijemati.

Koristite termofor

Možete se osloniti na to da ublaži bol i ugrije vas tijekom hladnijih mjeseci, ali malo poznati trik s termoforom je da je savršen i za vruće ljetne dane. 

24sata

Neposredno prije spavanja ulijte hladnu vodu u njega i stavite ga u zamrzivač da se ohladi. I na isti način na koji vas vruća voda grije, temperatura smrzavanja odmah će vas rashladiti.

Termofor možete staviti u krevet dok perete zube prije spavanja ili ga staviti pod noge (ako vam je prehladno, možete ga zamotati u plahtu), a pomoći će vam regulirati temperaturu tijela dok ne zaspite.

Samo hladno rublje

Tijekom ljeta nema pravila (zapravo, nikad nema), ali bitno je da rublje bude ugodno. 

24sata

Možda zvuči neobično, ali prije nego započnete rutinu prije spavanja, stavite donje rublje u zamrzivač i izvadite ga kad budete spremni za spavanje, ne ostavljajte predugo. Trebali bi ostati hladni taman toliko dugo da možete s lakoćom zadrijemati.

Ne otvarajte prozore tijekom dana

Kad se vaša kuća tijekom dana zagrije, primamljivo je otvoriti prozore kako biste došli do malo zraka. Ali to često znači da ćete istovremeno pustiti vrući zrak da uđe u vaš dom, čineći ga još toplijim, a i sparnijim.

Ostavite prozore zatvorene tijekom dana, a zavjese neka budu navučene kako bi spriječile ulazak sunčevih zraka. Ali kad padne noć, otvorite sve prozore u kući kako biste dobro prozračili.

Niskoenergetske žarulje

24sata

Vjerojatno ne razmišljate o žaruljama koje koristite, ali konvencionalne žarulje otpuštaju do 90% svoje energije kao otpadnu toplinu.

Prebacite se na niskoenergetske žarulje kako biste smanjili pregrijavanje – uštedjet ćete na računima, a prostor će se manje zagrijavati. 

Zdjele hladne vode 

Možda će izgledati neobično, ali strateški postavljene zdjele pune hladne vode u više prostorija u domu može pomoći u hlađenju vrućeg zraka.

Također je idealno za sve kućne ljubimce koje biste mogli imati kako bi mogli ostati hidratizirani.

Drveće i biljke djeluju na isti način i ponašaju se kao prirodni klima uređaji – pa razmislite o tome da u svoj dom dodate malo zelenila.

Promjena mjesta spavanja

Ako ništa ne upali, uvijek ostaje otvorena opcija spavanja na podu. 

Možda ne zvuči zabavno, ni ugodno, ali kako s prvim jutarnjim satima raste temperatura, zagrijavat će se prostor od gore prema dolje, pa je spavanje što bliže podu dobra opcija za one koji će biti na izrazito visokim temperaturama, piše britanski Sun

Kako bi spavanje bilo koliko-toliko ugodno, možete na pod staviti ležaljku za plažu ili nešto slično.

Izvor: 24sata.hr

Prethodni članakUkinuta odluka koja je sprječavala izručenje braće Mamić
Sljedeći članakKorona u Škotskoj. Senzacionalni mladi igrač propušta Hrvatsku