7.1 C
Travnik
Utorak, 16 travnja, 2024
NaslovnicaZanimljivostiMirisno i fino: Recept za slasnu piletinu s gljivama iz pećnice

Mirisno i fino: Recept za slasnu piletinu s gljivama iz pećnice

Da su jednostavna jela često i najukusnija potvrđuje i mediteranska piletina s gljivama za čiju pripremu ne treba potrošiti više od jednog sata…

Za slasnu piletinu iz pećnice ne treba niti previše truda, niti sastojaka. Kako bi bilo fino i hrskavo, meso najprije posušite papirnatim ručnikom pa kratko popržite na tavi. U umak osim gljiva možete dodati i pokoji list špinata, poriluk ili ih pak zamijeniti artičokama… 

Sastojci za zabatke s gljivama iz pećnice:

220 šampinjona
8 pilećih zabataka
2 žlice maslinova ulja
4 žlice maslaca
2 -3 češnja češnjaka
1 žlica brašna
2 dl pilećeg temeljca
1 dl suhog bijelog vina
2 žlice sjeckanog svježeg peršina
1 žličica suhe majčine dušice
sol i papar

Priprema:

1. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva Celzija. Zabatke posušite papirnatim ručnikom. Pospite ih solju, paprom i majčinom dušicom.
Zagrijte 2 žlice maslinovog ulja u velikoj tavi (najbolje od lijevanog željeza) na srednje jakoj vatri pa pržite meso 4 do 5 minuta sa svake strane, dok ne dobije zlatno smeđu boju. Izvadite ga iz tave i ostavite sa strane.

2. U tavu dodajte jednu žlicu maslaca i narezane gljive, pa pirjajte 4 – 5 minuta. Dodajte usitnjeni češnjak pa pržite 1-2 minute ili dok češnjak ne zamiriši. Smanjite vatru na srednju, gljive pomaknite u stranu na tavi, a u sredinu dodajte žlicu maslaca. Kad se otopi, umiješajte jednu žlicu brašna pa polako dolijte vino miješajući.

3. Dodajte i pileći temeljac, jednu žlicu peršina, a zatim pustite da se sve kuha oko 5 minuta. Posolite i popaprite te kušajte umak i prema potrebi posolite.

4. Prebacite gljive u posudu za pečenje i na vrh položite meso. Pospite peršinom i pecite 35 minuta. Poslužite vruće.

Izvor: punkufer

spot_img