Kim Jong-un: Situacija u Sjevernoj Koreji je napeta, ljudi nemaju što jesti

SJEVERNOKOREJSKI vođa Kim Jong-un rekao je da situacija s hranom u izoliranoj komunističkoj zemlji postaje napeta zbog pandemije koronavirusa i prošlogodišnjeg tajfuna, izvijestila je državna novinska agencija KCNA.

Na plenarnoj sjednici središnjeg odbora Radničke stranke, koja je počela jučer, Kim je pozvao dužnosnike da riješe situaciju s hranom za narod koja sada postaje napeta, prenosi KCNA. Sjevernokorejski čelnik rekao je da je to pitanje djelomično uzrokovano neuspjehom poljoprivrednog sektora u ispunjavanju plana proizvodnje žitarica zbog štete prouzročene tajfunom prošle godine. Kim je također rekao Sjevernokorejcima da se pripreme za proširene mjere protiv koronavirusa.

Kim: Industrijska proizvodnja je porasla

Ustvrdio je da je gospodarstvo u zemlji pokazalo poboljšanje u cjelini u prvih šest mjeseci ove godine, a da je ukupna industrijska proizvodnja porasla 25 posto prema godini prije. Uz niz prirodnih katastrofa, uključujući poplave i štete od oluja te pandemiju, izolirana zemlja također je podvrgnuta oštrim međunarodnim sankcijama zbog svog programa nuklearnog oružja. Sjeverna Koreja brzo je zatvorila granice kad se koronavirus počeo širiti, snažno utječući na vanjsku trgovinu s Kinom, koja se smatra spasonosnom za zemlju.

U ožujku je UN-ov stručnjak za ljudska prava koji prati stanje u Sjevernoj Koreji Tomas Ojea Quintana rekao Vijeću za ljudska prava (HRC) da utjecaj pandemije pridonosi smrtima zbog gladi. Čak i prije pandemije, više od 40 posto stanovništva nije imalo sigurnu opskrbu hranom, rekao je Quintana u ranijem izvješću.

Izvor: index

Prethodni članakEcija Ivušić izmjenjuje srdašca i nježne poruke s hrvatskim glazbenikom
Sljedeći članakMladunci uče letjeti: Što učiniti ako vidite ptića koji je ispao iz gnijezda?