KAPITALNI PROJEKAT U PRIPREMI: Gradit će se brza cesta od Mostara do granice sa Hrvatskom

Ova godina rezultirat će nekim ključnim odlukama i aktivnostima na pripremi provedbe kapitalnog projekta brze ceste koja će povezati Mostar s granicom Republike Hrvatske preko prostora zapadne Hercegovine.

“Večernji list” imao je uvid u trenutne aktivnosti na tom planu iz kojih je vidljivo kako se očekuje ubrzanje realizacije projekta, osiguranje izvora finansiranja, kao i izrada glavnog projekta uz usporedne aktivnosti na eksproprijaciji zemljišta.

Ministar prometa i komunikacija Federacije BiH Denis Lasić objasnio je u izjavi za “Večernji list” kako se u ovoj godini očekuje okončanje izrade glavnog projekta i pronalazak izvora finansiranja za izgradnju dionice Polog – granica Hvatske, dok bi onda u idućoj godini bio raspisan i tender za izgradnju.

Lasić je objasnio kako se namjeravaju obaviti razgovori s predstavnicima općina preko kojih će ići spomenuta saobraćajnica kako bi se pripremili odjeli za eksproprijaciju zemljišta.

Uvidom u trenutke aktivnosti vidljivo je kako su za dionicu brze ceste Mostar sjever – Široki Brijeg – granica s Republikom Hrvatskom, a koja ide od Pologa do granice s Hrvatskom, izrađena idejna rješenja, prethodna procjena utjecaja na okoliš, prometna studija na osnovi idejnih rješenja, prefizibiliti studija i multikriterijalna analiza.

Trenutno se radi na izradi idejnog i glavnog projekta za drugu dionicu brze ceste Mostar – Široki Brijeg – granica RH, odnosno za dionicu Polog – granica RH (dužine 40,5 kilometara). Ugovor je potpisan 25. juna prošle godine s konzorcijem IGH Zagreb, IGH Mostar, Integra Mostar i Geocon Čitluk, a obuhvaća dvije faze izrade projektne dokumentacije.

Prva faza je izvođenje istražnih radova, izrada idejnoga projekta i studija za pribavljanje urbanističke suglasnosti, dok je druga faza izvođenje istražnih radova i izrada glavnog projekta. Trenutno se, saznaje Večernji, radi na ishođenju saglasnosti i dozvola na osnovi idejnoga projekta koji je završen i predan investitoru.

Treba navesti i kako se brza cesta od mjesta Polog izravno nastavlja na južnu obilaznicu grada Mostara i omogućit će dobru cestovnu povezanost Zapadnohercegovačkog kantona s postojećom cestovnom mrežom, a prije svega, s Koridorom 5C.

Kada je riječ o dionici Mostar sjever – Polog (dužine 20,3 kilometra), planira se izrada idejnoga projekta i studija potrebnih za pribavljanje urbanističke saglasnosti te izvođenje istražnih radova. U toku je tender za idejni projekt. Zakazano je javno otvaranje ponuda 22. juni ove godine.

(Biznisinfo / Večernji)

Prethodni članakKeksići sa đumbirom gotovi su u tren oka, a svi ih vole grickati
Sljedeći članakKakanjac u dresu Hrvatske poručio: Najbolji smo kada je najteže