Kako najlakše izrezati ananas – kockice ili kolutići

Ananas se razlikuje od bilo kojeg drugog proizvoda u supermarketu i može biti izazov odabrati ga i pripremiti bez malo znanja. Uz nekoliko brzih savjeta, svježi ananas možete sasvim jednostavno izrezati te spremiti za jelo ili dalju upotrebu.

Svježi tropski, slatki ananas predstavlja pravu poslasticu, a posebno kada lijepo sazri te je plod je sočan i nježan. Slastan sam po sebi može se jesti bez dodataka, ali se može koristiti i u voćnim salatama, smoothiejima, koktelima, umacima, pomfritu i pecivima. Ponekad završi i na pizzi.

Dostupno je nekoliko različitih metoda za rezanje, ali jedna od najjednostavnijih je upravo ona standardna – rezanje na kockice:

Uklonite krunu – zgrabite i zavrnite krunu ili je nožem odsjecite. Možete je baciti ili iskoristiti za ukrašavanje.

Presijecite na pola – velikim kuharskim nožem narežite voće na pola – od vrha do dna.

Isjecite na četvrtine – narežite polovice na četiri dugačka četvrtinska dijela.

Kora i jezgro – uklonite gornji i donji kraj s četvrtine i odrežite žilavo središnje jezgro.

Uklonite koru – narežite svaku četvrtinu da napravite osam pravougaonika. Postavite ih na bok i nožem odrežite u dijelovima. Ponovite sa preostalim komadima. Nasjeckajte voće na bilo koju veličinu koju želite.

Još jedna metoda jeste rezanje na kolutiće, iako je malo više zahtjevna u odnosu na prvu, može se napraviti na sljedeći način:

Odrežite vrh i dno – kuharskim nožem odrežite krunu plus sam vrh ananasa. Odrežite donji kraj. Trebao bi uspravno stajati na dasci za rezanje.

Uklonite koru – zaobilazeći strane voća, odsjecite dijelove kore. Izrežite dovoljno duboko da uklonite tamne otiske na plodu koje ostavlja ljuska.

Kriške – oljušteni ananas položite na bok i narežite na kriške debljine 2,5 centimetra.

Jezgro – koristite okrugli rezač ili nož za rezanje da biste uklonili jezgru sa svake kriške, praveći oblik prstena.

Izvor: klix

Prethodni članakHNK Sloga pobjednik Kupa ŽNS ŽHB
Sljedeći članakOvo je važna igračka u odrastanju djece