Iranski vojni brodovi prvi put uplovili u Atlantski okean

Dva iranska vojna broda – razarač Sahand i brod Makran uplovili su u Atlantik, a to je prvi put da je iranska mornarica stigla do ovog okeana. Putovanje je trajalo 30 dana, javlja Russia Today.

Admiral Habibollah Sayyari, zamjenik šefa za koordinaciju iranske armije, potvrdio je da su dva broda stigla do Atlantika nakon putovanja od gotovo 6.000 nautičkih milja.

“77. strateška mornarička flota, koju čine razarač Sahand i brod Makran, prisutna je u Atlantskom okeanu prvi put s ciljem demonstriranja mogućnosti Irana u pomorskoj areni”, kazao je Sayyari.

Dodao je da Iran ima pravo ploviti međunarodnim vodama.

“Flota je isplovila iz Bandar Abbasa 10. maja te je nakon dugog putovanja koje je trajalo 30 dana i gotovo 12.000 km stigla u Atlantik”, potvrdio je Sayyari.

On je kazao da iranska mornarica ima zadatak da zaštiti iransku morsku teritoriju, resurse i interese na moru.

Tenzije između Irana i SAD-a su se povećavale u proteklom periodu, a isti odnos je i s Izraelom i zapadnim saveznicima. Iranci su u februaru predstavili 340 novih glisera naoružanih projektilima, nedugo nakon što je predstavljen brod Makran, koji je zapravo modificirani tanker dug 228 metara.

Izvor: klix

Prethodni članakMeka ili tvrda voda? Koja je bolja za zdravlje?
Sljedeći članakSedam razloga zašto je ustvari super ako je vaša kći prava mala šefica