Iako je Nike službeno svjetski broj jedan, kod nas je Adidas još uvijek najjači street style brend

Službene top liste koje su objavili mnogi izvori ističu kako je Nike broj jedan modni brend u svijetu, no činjenica je da je Adidas, koji je na 3. mjestu (nakon Guccija), u našem djelu Europe popularniji

Ako ste se našli u nekoj našoj osnovnoj ili srednjoj školi, vjerojatno ste primijetili poplavu Adidas tenisica i ruksaka. Prepoznatljive tri pruge krase hit torbe naše mlađarije, a u bojama su skromni, obično crna ili bijela. Slično je i sa starijim generacijama, dovoljno je prošetati gradom.

Retro dizajn: Tenisica Adidas Superstar slavi 50 godina

Što se tiče samog dizajna, Adidas Originals je mega hit, baš kao i drugi osnovni modeli ove njemačke kompanije. Ipak, svjetske liste ističu da je Nike broj 1, dok je na 2. mjestu talijanska modna kuća Gucci, piše Fibre2fashion.

Kako to da je popularnost Adidasa kod nas toliko veća? Možda ćemo odgovor pronaći u činjenici da je u ovom djelu svijeta i Europe ta njemačka kompanija uvijek imala snažnu prisutnost, još u 70-ima.

Iako su te stvari bile skupe i rijetke, tenisice ove modne kuće koju je 1949. osnovao Adi Dassler, bile su i hit na važnim sportskim natjecanjima i Olimpijadama toga vremena, piše Quora.

U to vrijeme smatralo se da su bijele Adidas tenisice simbol uspjeha u životu.

24sata

Ako ćemo usporediti ove brendove, Nike je američki brend i najveću prodaju ima u Sjevernoj Americi, dok je Adidas najveća europska sportska kompanija.

Kad gledamo svjetski poredak sportskih marki, radi se dakle o 1. i 2. sportskom brendu na svijetu.

2020. godine Adidas je diljem svijeta zapošljavao preko 62 tisuće ljudi širom svijeta, a Nike malo više od 75 tisuća. 

Kao i kod Nikea, i za Adidas su tenisice najvažnija kategorija. U 2020. godini preko 50 % netto prodaje Adidas Grupe generirala je kategorija obuće, piše Statista.

24sata

Nike ima moćne ugovore s brojnim sportašima, koji su nerijetko dio američkih timova, dok je Adidas jak u retro priči, njegov Originals brend, kao i ostale linije, kod nas su mega hit.

Vintage trendovi su inače vrlo privlačni u ovom djelu svijeta, second hand kultura dio je velikih europskih gradova već desetljećima. Sajmovi s retro i vintage stvarima utječu na stil, stoga je i Adidasov retro štih ovdje naišao na plodno tlo.

24sata

Dakle, iako je Nike moćniji brend i broj jedan na svijetu, ako gledamo lokalno, njemačka je tvrtka kod nas vidno moćnija. Evropska ulična moda obožava retro tenisice, a i šetnja našim gradovima otkrit će nam sklonost ka odjeći i obući s tri bijele pruge.

Top lista najmoćnijih modnih brendova:

  1. Nike
  2. Gucci
  3. Adidas
  4. Louis Vuitton
  5. Cartier
  6. Zara
  7. H&M
  8. Chanel
  9. Uniqlo
  10. Hermes

Izvor: 24sata.hr

Prethodni članak10 razloga zbog kojih žene trebaju dizati utege
Sljedeći članakPočela studirati stomatologiju, pa shvatila da su ilustracije i animacije njena ‘prava’ ljubav