Gulf Air uvodi charter letove do Sarajeva, interes pokazalo i nekoliko drugih prijevoznika

Iz Međunarodnog aerodroma Sarajevo potvrdili su da će bahreinska aviokompanija Gulf Air uvesti dva sedmična charter leta od Maname do Sarajeva, počevši od naredne subote. Još nekoliko prijevoznika iskazalo je interes za naš glavni grad.

Saudi Arabian Airlines također je pokazao interes za uvođenje letova za Sarajevo, kao i kompanija Flynas koja želi uvesti letove iz Damama, pored postojećih iz Rijada i Džede.

Međutim, nedavna odluka da se ne ukinu zahtjevi za vize za saudijske državljane koji ulaze u Bosnu i Hercegovinu odvratila je saudijske aviokompanije od najave novih letova. S druge strane, stanovnici drugih zaljevskih zemalja mogu ući u našu državu bez viza.

Još jedan zaljevski prijevoznik iz zemlje koja trenutno nije povezana sa BiH takođe razmišlja o letovima prema Sarajevu ovog ljeta. Grad Sarajevo se u Zaljevu naročito promovira kao idealno odredište za porodice srednje klase koje traže jeftinije alternative zapadnoj Evropi i za one koji žele pobjeći od ljetnih vrućina.

Trenutno postoji dodatni interes zbog zabrana ulaska i zahtjeva za karantinom koje je većina evropskih zemalja nametnula stanovnicima i državljanima Zaljeva.

Bosna i Hercegovina ima najveću potražnju za letovima iz Zaljeva u odnosu na bilo koju državu u bivšoj Jugoslaviji. Turkish Airlines i Pegasus Airlines zajedno upravljaju sa 64 posto indirektnog protoka prometa na relaciji Sarajevo – Bliski Istok. Slijedi Flydubai s 20 posto udjela.

FlyBosnia, koja je ovog ljeta planirala uvesti letove iz Sarajeva za Kuvajt, Saudijsku Arabiju i Bahrein, do sada je samo najavila letove za Rijad. Letovi bi trebali početi sutra.

Izvor: klix

Prethodni članakBiHAMK: Stanje na cestama 20.06.2021.
Sljedeći članakU BiH proglašen narandžasti meteoalarm: Zbog tropskih temperatura savjetuju se češće pauze tokom putovanja