Evo na što sve morate paziti ako planirate svadbu na otvorenom

Vjenčanja na otvorenom zaista su posebna, no nije ih lako organizirati, posebice kada morate paziti na stvari kao što su vrijeme i temperatura. Donosimo savjete koji će vam olakšati organizaciju

Ukoliko planirate vjenčanje na otvorenom, prije nego krenete u organizaciju ove biste stvari trebali uzeti u obzir.

1. Vjenčanja na otvorenom popularnija su no ikad, ali ih je teško izvesti

Vjenčanja na otvorenom uvijek su bila popularan izbor za parove. Oni nude prirodni ambijent idealan za mnoge.

– Kod takvih vjenčanja uzima se u obzir ljepota prirodnog okruženja pa neće trebati puno dodatnih dekoracija. Vjenčanja na otvorenom također imaju ležerniji i opušteniji osjećaj u kojem uživaju mnogi parovi i njihovi gosti – rekla je Kim Forrest, viša urednica u WeddingWireu za Insider.

24sata

Njihova popularnost još se više povećala u pandemiji, jer su događaji na otvorenom sigurniji od okupljanja u zatvorenom.

Vjenčanja na otvorenom u Hrvatskoj nisu rijetka, ali ni česta kao u ostatku svijeta, a to je prvenstveno zbog klime jer je vjenčanje na otvorenom lakše organizirati u područjima gdje nema kiše ili gdje je veći dio godine topao.

Iako su vjenčanja na otvorenom zabavna i sigurna opcija za parove, ne mora značiti da će sve proći kako ste zamišljali. 

2. Morate računati na vrijeme i imati rezervni plan

Savršeno vjenčanje na otvorenom ama baš uvijek mora imati rezervni plan.

Nitko ne može kontrolirati vrijeme, stoga je ključno pripremiti alternativne planove za slučaj da vam bilo kakve vremenske nedaće pokvare najvažniji dan. U slučaju da padne kiše ili bude jako vjetrovito, goste morate smjestiti na toplo i suho mjesto.

– Najveći izazov za vjenčanje na otvorenom je majka priroda. Hoće li biti vruće? Hoće li biti hladno? Hoće li padati kiša? Hoće li biti vjetrovito? Par će morati biti spreman na sve, a to zahtijeva vrlo detaljan plan – rekla je Leah Weinberg, organizatorica vjenčanja.

24sata

Taj plan može uključivati ​​postavljanje šatora ili premještanje vjenčanja na zasebno zatvoreno mjesto, a sve ovisi gdje planirate imati vjenčanje na otvorenom (koliki je prostor, je li moguće postaviti šatore, ima li zatvoreni prostor i slično).

Forrest i Weinberg preporučuju parovima da razgovaraju sa svojim planerom vjenčanja ili koordinatorom prostora o vremenu kako bi odlučili što će napraviti u slučaju ako ih vrijeme taj dan ne posluži.

3. Datum svog vjenčanja uvijek temeljite na procjeni vremena

Kad par planira vjenčanje u zatvorenom, to može biti u bilo kojem trenutku godine i u bilo koje doba. No s vjenčanjem na otvorenom morate malo više razmišljati o vremenu.

– Ako planirate vjenčanje na otvorenom, svakako bi trebali odabrati datum kada je vrijeme u određenom području tipično idealno za vjenčanja – rekao je Weinberg. 

Na primjer, podnevno vjenčanje ljeti obično nije dobra ideja.

24sata

– Ako se želite vjenčati tijekom toplijih mjeseci, mislim da je najbolje kloniti se organiziranja vjenčanja na otvorenom tijekom najtoplijeg dijela dana. Organiziranje vjenčanja kasnije popodne ili rano navečer najbolja je opcija jer tada su manje šanse da će biti prevruće – savjetuje Forrest.

Isto tako, pazite na zalazak sunca jer to može biti problem kada imate vjenčanje na otvorenom. Ne želite da vam tijekom najvažnijeg trenutka smeta sunce, kao ni vašim gostima.

4. Mikrofoni su neophodni

Akustika možda nije prva stvar na koju mislite kad planirate svoje vjenčanje, ali je važna, posebno ako će vaša ceremonija biti vani.

– Ako svoju ceremoniju organizirate na otvorenom, mikrofoni su nužni. Dogovorite se s glazbenim profesionalcima kako biste osigurali da imate odgovarajuću zvučnu opremu kako bi svi mogli čuti vas, vašeg budućeg supružnika i ostale koji će nešto govoriti – kaže Forrest.

Također, dobra je ideja i da na recepciji pripremite ozvučenje za zdravice.

5. Ne trebate iskoristiti svaki centimetar prostora samo zato što je na otvorenom 

Prema Weinberg, parovi često griješe prilikom organizacije vjenčanja na otvorenom pokušavajući ukrasiti svaki centimetar prostora.

– Jedna od pogrešaka koju sam vidjela da mnogi parovi čine jest osjećaj kao da svaki centimetar imanja moraju iskoristiti za vjenčanje. U prošlosti je to rezultiralo odlukama koje su postale logistički izazovne, poput gostiju koji su za ceremoniju morali prošetati prilično strmim brijegom ili ugostitelja, koji je morao prevoziti hranu na kolicima za golf, jer je mjesto bilo daleko od kuhinje – govori  Weinberg.

Bolje je praktično razmišljati o tijeku događaja, nego nepotrebno koristiti prostor.

24sata

Priroda će osigurati prelijepu pozadinu vjenčanja. Ono što će ga učiniti još čarobnijim jest činjenica da će se kroz dan priroda mijenjati kako sunce zalazi, stoga ćete imati jedinstvene fotografije i drugačiju pozadinu u svako doba dana, sve do večeri.

Rasvjeta je neophodna za romantičnu večernju atmosferu. Sitne lampice na drveću i svijeće na stolovima daju jedinstvenu romantičnu atmosferu. Ali ne zaboravite s posebnim svjetlima označiti važna mjesta kao što su toaleti i staze, da vam se gosti ne bi izgubili.

6. Ne možete pripremiti istu vrstu jelovnika za vjenčanje na otvorenom kao što možete u zatvorenom

Parovi bi trebali razmišljati o načinu na koji bi vrijeme moglo utjecati na jelovnik. Na primjer, ako želite slastice i tortu, ali mislite da bi se moglo biti pretoplo, organizirajte potrebne uvjete poput klimatiziranog prostora ili slično.

24sata

Vodite računa o tome da se ne poslužuje lako kvarljiva hrana na visokim vanjskim temperaturama. Ako imate prostor za slučaj lošeg vremena radije dopustite da se takva vrsta hrane tamo poslužuje ili je jednostavno izbacite iz menija.

7. Najavite gostima da je vjenčanje na otvorenom

Vjenčanja na otvorenom obično su ugodna i za goste i za parove, ali nisu toliko zabavna ako gosti nisu svjesni da će vjenčanje biti na otvorenom.

– Ako organizirate vjenčanje na otvorenom usred ljeta i to na mjestu poznatom po toplim temperaturama i gosti vam neznajući dođu u odijelima i kravatama ili u crnoj odjeći, to baš i neće biti ugodno za njih – objašnjava Weinberg.

Parovi moraju razmišljati o tome kako će se njihovi gosti osjećati i u skladu s tim ih savjetovati. 

24sata

Na primjer, i Forrest i Weinberg preporučuju parovima da gostima daju smjernice o tome koja će obuća biti najprikladnija na događaju, jer određene cipele može biti teško nositi prilikom hodanja po šljunku ili travi.

Preporučuje se ravne cipele ili japanke ovisno gdje je vjenčanje. Gosti moraju imati odjeću i obuću u kojoj mogu izdržati cijeli dan, a možete im napomenuti i da ponesenu nešto za navečer ako kojim slučajem zahladi.

– Parovi ne bi trebali pretpostavljati da će njihovi gosti znati bolje. Pobrinite se da im takve informacije priopćite i to više puta kako ne bi zaboravili – savjetuju.

8. Ne biste trebali preskočiti lako dostupna osvježenja na vjenčanju

Forrest preporučuje pružanje gostima potrepština koje će im događaj učiniti ugodnijim.

– Sviđa mi se ideja o postavljanju stanice na kojoj gosti mogu pronaći kremu za sunčanje, sprej protiv buba i sve druge potrepštine zbog kojih bi im bilo ugodnije. Ako je dan vruć ponudite im i hladna pića dok dolaze. Primjerice, stanica za limunadu, šampanjac i slično. Ako je hladno, postavite grijalice – savjetuje Forrest.

24sata

Također savjetuje parovima da dijele boce s vodom na vjenčanjima na otvorenom, jer je važno da gosti ostanu hidratizirani.

– Ovi naizgled mali detalji mogu osigurati da vašim gostima bude ugodno – nadodaje.

9. Šaljivi dodatci 

Za ljetna vjenčanja, Forrest i Weinberg preporučuju suncobrane, sprej protiv buba ili komaraca i možda neke zanimljive sunčane naočale ili lepeze, dok šal, zanimljivi kišobrani ili pokrivači mogu pomoći u zagrijavanju gostiju na zimskom događaju. 

Nikako ne zaboravite na komarce. Svijeće zamijenite onima protiv komaraca, a možete upaliti i baklje s eteričnim uljima kako bi gostima olakšali boravak na otvorenom i kako bi se osjećali što ugodnije.

10. Fotografije

24sata

Priroda će za fotografije učiniti svoje. Osim što ćete uživati u pogledu iz svakog kutka svog vjenčanja, imat ćete bajkovite fotografije koje će teško nadmašiti vjenčanja iz klasičnih sala, piše Insider.

Izvor: 24sata.hr

Prethodni članakVi ste uvijek onaj ‘odgovorni’ u ekipi? Evo što to govori o vama
Sljedeći članakZa vruće dane: Pripremite fini i osvježavajući kolač od limuna