Ekološki problem: Proizvodnja nove plastike za ‘brzu modu’

Prema recentnoj britanskoj studiji, gotovo polovica ženske odjeće koja se prodaje na vodećim online dućanima napravljena je od nove, umjesto reciklirane plastike

Istraživanje dobrotvorne organizacije ‘Royal Society for the Arts’ (RSA) proučilo je 10.000 predmeta popularnih high-street brendova  Boohoo, Prettylittlething, Missguided i Asos.

Otkrili su je da je u prosjeku 49% izrađeno od poliestera, akrila, najlona i elastana.

Studija je pokazala da je 60% Boohoo i 57% Prettylittlething odjevnih predmeta u potpunosti izrađeno od nove plastike. Nakon njih idu Missguided sa 42% te Asos sa 36%.

Samo 3% odjeće sadrži recikliranu plastiku, osim kod Asosa, gdje je brojka oko 6 %.

Organizacija je poručila da su kompanije stvorile veliku štetu okolišu te da će trebati tisuće godina da se ta sva plastika razgradi.

Živimo u kulturi koja voli brze trendove i konzumiranje kratkih trendova te što jeftinije odjeće. Kupujemo i brzo odbacujemo odjeću, umjesto da ih čuvamo i recikliramo.

– Količina odjeće koju proizvode ove web stranice šokantna je – proizvodi imaju vrlo nisku cijenu, lako su dostupni te osmišljeni da imaju što kraći vijek u našoj garderobi – komentirala je koautorica izvještaja Josie Warden za BBC.

RSA poziva na akciju za smanjenjem korištenja plastike u proizvodnji odjeće. 

Jedan je to od razloga zašto britanska vlada razmatra uvođenje poreza na plastiku na odjeću koja se uvozi ili proizvodi u Velikoj Britaniji. Naime, plan je da kompanije objave koliko plastike koriste u proizvodnji pojedinog odjevnog predmeta.

Izvor: 24sata.hr

Prethodni članakOtac dječaka koji se utopio u Srbiji: Na bazenu su kamere, zna se kako je nastradao
Sljedeći članakBizaran način za mir u braku – za sitnice krive izmišljenu osobu