Daily Mail o Hrvatskoj: Rupa u obrani, Mandžo za siromašne i mozak brzine svjetlosti

NAJČITANIJI engleski dnevni list, tabloid Daily Mail, četiri dana prije utakmice Engleske i Hrvatske na Euru donosi veliki portret viceprvaka svijeta.

“Hrvatskoj se na SP-u sve poklopilo. Zadnje tri godine to nije slučaj”

“Hrvatska je zapanjila svijet, pa i samu sebe, time što je došla do finala SP-a 2018. To joj je uspjelo brzom i učinkovitom igrom, kojom je otpuhala Argentinu i Englesku te pala na zadnjoj prepreci, u finalu protiv Francuske. Hrvatskoj se na tom turniru sve spojilo: mješavina iskustva, mladih talenata te napadačke agresivnosti. Međutim, nakon trijumfalnog SP-a je u velikim problemima”, počinje Mail tekst te nastavlja:

“Preduga rekonstrukcija i smjena generacija”

“Među 26 igrača za Euro samo je sedam startera iz finala SP-a 2018. To je jasan znak da je u tijeku ono što u Hrvatskoj već predugo traje – smjena generacija i rekonstrukcija reprezentacije. To se ogleda i u njenoj igri, koja je puna padova, što su dokazali očajne igre i rezultati u obje Lige nacija, kojima je Hrvatska žestoko vraćena na zemlju s nebeskih visina na kojima je bila u Rusiji.”

“Hrvatska je posebno loša u gostima”

Mail ističe da Hrvatska nije igrala ni blizu svoje reputacije ni u kvalifikacijama za velika natjecanja: “U kvalifikacijama za EP i SP pokazala se jako lošom u gostima. Izgubila je kod nejakih Mađarske i Slovenije, remizirala je kod Walesa, a samo bod uzela je i kod slabog Azerbajdžana. Pri tome je pokazala niz manjkavosti koje će Engleska u nedjelju pokušati iskoristiti. Naizgled nema puno promjena u stilu igre ove Hrvatske te one koja je bila druga na svijetu. Danas je to također momčad odlične tehnike, koja će nastojati čuvati loptu i nametnuti svoj stil igre. Međutim, kao što su pokazale dvije pripremne utakmice neposredno prije Eura, Hrvatska zna biti propusna u obrani i jalova u napadu.”

“Petković nipošto nije Mandžukić”

Englezi konkretiziraju i zašto: “Umirovljenje Marija Mandžukića, visokog napadača koji je na SP-u pokopao Englesku svojom ljevicom, osakatilo je Hrvatsku. Najveći problem Hrvatske je postizanje golova i tu se daleko najviše očekuje od asa zagrebačkog Dinama, Brune Petkovića. On pokušava zamijeniti Mandžukića, ali je daleko ispod njegove razine. Hrvatska se često mogla pouzdati u to da će Mandžukić biti njen spasitelj, a sada ga neuspješno glumi Petković. On pak za Hrvatsku ne zabija niti je spašava.” Mail ipak nalazi i kvalitete kod Petkovića: “Njegov forte su fizikalije te što zahvaljujući snazi i tehnici može zadržati loptu. To savršeno odgovara prodornim krilima Perišiću i Rebiću.”

“Belgija je pokazala Engleskoj kako kazniti Hrvatsku”

Što se tiče problema Hrvatske u obrani, Mail podsjeća: “Nakon poraza od Belgije istaknuli smo da je Hrvatskoj opet presudila očajna igra u prekidima te nesposobnost da uzme ničije lopte. Upravo tako joj je zabio Lukaku; lagani centaršut nije uspješno odbijen, nakon čega se kompletna obrana Hrvatske nije mogla organizirati ni koordinirati kako bi spriječila usamljenog Lukakua da poentira. Engleska je daleko na SP-u došla upravo zahvaljujući odličnom iskorištavanju prekida i svakako će isto napraviti i protiv Hrvatske, koja nikako ne uspijeva riješiti ovaj veliki problem. Osim ako ga izbornik Dalić ne riješi u ovih par dana do Eura, Hrvatska će platiti zbog toga.”

“Dalić si čupa kosu kad pogleda klupu”

Treći veliki minus Hrvatske je tanka klupa, uvjereni su Englezi: “Dalić si sigurno čupa kosu kada pogleda manjak opcija na klupi. Turnir je najbolji tip natjecanja za davanje prilike novim igračima, a izbornik Hrvatske zna da se mora moći pouzdati u svih 26 igrača ako želi nešto napraviti na Euru. Međutim, još ne zna što tamo može dobiti od velike većine svojih rezervi.”

“Genijalni Modrić na savršenom travnjaku Wembleyja. To je scena za pamćenje”

Ipak, Mail nalazi barem jedan, i to ogroman plus kod Hrvatske: “Luka Modrić je i s 35 godina ključ svake hrvatske akcije. Zbog toga Englesku ipak čeka težak zadatak. Hrvatska će držati loptu, strpljivo graditi napade te Modriću omogućavati slobodu i vrijeme da pokaže magiju na divnom zelenom tepihu engleskog nacionalnog stadiona. U sportu nema puno boljih scena od one kada vođa Reala igra na svom vrhuncu, a usprkos tome što mu je 35 godina, dokazuje da još uvijek to može. Hrvatske je protiv Belgije par puta opasno pobjegla u kontru zahvaljujući tome što Modrićev mozak radi brzinom svjetlosti. To mu omogućava da lakoćom nalazi suigrače i posluži ih.”

“Usprkos svemu, Hrvatska opet može iznenaditi”

Daily Mail pred veliki obračun Engleske i Hrvatske na Wembleyju zaključuje: “Godine više nisu na strani Hrvatske, koja je k tome već dugo u rekonstrukciji i smjeni generacija, ali Hrvatska je opet sposobna iznenaditi. Engleskoj ostaje nada da to neće opet napraviti na njenu štetu.”

Izvor: index

Prethodni članakKoliko je kokosovo mlijeko zdravo?
Sljedeći članakSretan imendan! Kakve su osobe koje nose ime Anamarija?