Carevo oko – raskošna trajnica koja uživa u vrućini i jakom suncu

Coreopsis voli osunčano mjesto u vrtu i propusno tlo. Kad se prilagodi uvjetima u vrtu, traje godinama. Cvatnja se može produžiti ako se uklanjaju ocvali cvjetovi

jevojačko ili carevo oko (Coreopsis) u prirodi raste u prerijama i suhim ravnicama Sjeverne Amerike. Spada u porodicu glavočika, Asteraceae. Ova je trajnica idealna biljka za svaki vrt jer nije zahtjevna glede uzgoja, odgovara joj svako vrtno tlo, otporna je na sušu, voli vrućinu i direktnu sunčevu svjetlost, a cvate od ljeta pa sve do prvih dana jeseni.

djevojačko oko carevo oko dvozub | Autor : Flora magazin

Raste u obliku grma, ovisno o sorti od 30 pa sve do 120 cm. Listovi su tamnozeleni, perasto sastavljeni. Cvjetovi su najčešće žarkožute boje dvostruki ili jednostruki. Razmnožava se sjemenom koje sijemo na otvorenome, na željeno mjesto u vrtu u proljeće. Mlade biljčice presađujemo na razmak od 20 cm.

cvjetne gredice cvijeće | Autor : screenshot/facebook

Coreopsis voli osunčano mjesto u vrtu i propusno tlo. Kad se prilagodi uvjetima u vrtu, traje godinama. Cvatnja se može produžiti ako se uklanjaju ocvali cvjetovi. Svake treće godine grmove bi trebalo podijeliti i ostaviti najsnažnije, kako bi se pomladili. Više sorte Coreopsisa sade se u pozadinu gredice ili se uzgajaju za rez. Niže sorte sade se na rubove gredica.

Primjena: Više sorte za sadnju u pozadini na gredicama i za rez, niže sorte za obrube gredica.

Napomena: Otporana je na sušu i može preživjeti s vrlo malo vode, ali je svakog proljeća potrebno oko grmova staviti tanak sloj komposta kako bi se zadržala vlaga i spriječio rast korova.

Izvor: vecernji

Prethodni članakEU u riziku da zaostane za SAD-om i Kinom u korištenju obnovljivih izvora energije
Sljedeći članakLepa Brena pokazala jahtu od 900.000 eura