9 C
Travnik
Petak, 29 ožujka, 2024
NaslovnicaSvijetBajden doputovao u Veliku Britaniju

Bajden doputovao u Veliku Britaniju

Nakon slijetanja u kraljevsku bazu “Mildenhall”, Bajden je pozdravio osoblje “Air Forcea” u bazi i uputio se prema gradu Kornvalu

Džo Bajden (Joe Biden), predsjednik Sjedinjenih Država, sletio je u Veliku Britaniju gdje počinje svoju prvu inostranu posjetu otkako je preuzeo funkciju američkog predsjednika.

Nakon slijetanja u kraljevsku bazu “Mildenhall”, Bajden je pozdravio osoblje “Air Forcea” u bazi i uputio se prema gradu Kornvalu gdje će provesti noć.

Bajden bi se u četvrtak trebao sastati s britanskim premijerom Borisom Džonsonsonom (Johnson) u blizini Kornvala, gdje se samit G7 održava od petka do nedjelje, na čijim marginama bi se Bajden trebao sastati s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, između ostalih čelnika G7.

Bajden je pozdravio osoblje "Air Forcea"

Na kraju posjete Britaniji, američkog predsjednika i prvu damu primit će kraljica Elizabeta II u dvorcu Vindzor u blizini Londona u nedjelju.

Bajden u ponedjeljak planira da prisustvuje samitu NATO-a u Briselu, gdje je sastanak s predstavnicima EU na najvišem nivou planiran za naredni dan.

Očekuje se da u narednu srijedu Bajden održi dugo iščekivani samit s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u Ženevi prije nego što se američki predsjednik vrati u Vašington.

Izvor: avaz

spot_img