10 razloga zbog kojih žene trebaju dizati utege

ŽENE su dugo vremena bile zastrašene mišlju o dizanju utega. Međutim, takav oblik vježbanja ima puno više blagodati od kardija. To ne znači da kardio nije koristan dio fitness rutine, ali sam po sebi neće izgraditi oblikovano i zategnuto tijelo kakvo većina žena želi.

Postoji 10 odličnih razloga zbog kojih u teretani žene ne bi trebale izbjegavati dio s utezima.

1. U kombinaciji s kardijom ubrzava gubitak masnoća

Pametno je raditi kardio vježbe niskog intenziteta i dizati utege. Nedavno objavljena studija u Journal of Applied Physiology pokazala je da kombinacija dizanja utega i izvođenja vježbi izdržljivosti uvelike pojačava metaboličke učinke treninga. 

2. Povećava trošenje kalorija

Energični trening s utezima ubrzava metabolizam tijekom dana, što povećava učinkovitosti sagorijevanja masnoća i kad ne vježbate. 

3. Oblikuje obline

Većina žena smatra da je potrebno izvoditi sate i sate radeći kardio vježbe. No gradnjom snage i mišića zapravo se grade i obline. Izvođenje isključivo kardio vježbi potiče gubitak mišićne mase i dovodi do smanjenja tjelesne težine, a povećanja postotka tjelesne masti.

4. Osigurava više energije tijekom dana

Trening s utezima pojačava osjećaj vitalnosti. Nerijetko ćete biti iscrpljeni nakon trčanja po traci, a dizanje utega pojačava razinu spojeva zbog kojih se osjećate dobro. Zapravo, studije pokazuju da se čini da treninzi s teškim utezima uvelike povećavaju koncentraciju beta-endorfina u plazmi, što zauzvrat pokreće pozitivno raspoloženje.

5. Imat ćete zdravije srce 

Srce je mišić koji se može trenirati slično poput skeletnih mišića. Većina žena pretpostavlja da je aerobno vježbanje najbolji način treniranja srca, ali kombinacija aerobnih vježbi i dizanja utega još je bolji izbor.

Uz to, trening s utezima jedan je od najučinkovitijih načina za povećanje osjetljivosti na inzulin. To u osnovi znači da vaše tijelo učinkovitije koristi ugljikohidrate za energiju i pomaže u izgradnji mišića, za razliku od njihovog skladištenja i pretvaranja u masno tkivo.

6. Poboljšava mentalno zdravlje

Mnoge žene u teretanu dolaze depresivne zbog svog izgleda i trude se kardio vježbama riješiti taj problem. Umjesto toga, bolje bi bilo da zgrabe utege. Mnoge studije pokazale su da dizanje utega uvelike smanjuje simptome depresije i anksioznosti te potiče samopoštovanje.

7. Poboljšava zdravlje kostiju

Osteoporoza je sve češća pojava kod žena, što se može pripisati tjelesnoj neaktivnosti i izbjegavanju vježbi snage. Niska koštana masa glavni je čimbenik rizika za prijelome, a jedan od najučinkovitijih načina za prevenciju degeneracije kostiju je dosljedan trening s utezima. Studije sugeriraju da je i djelotvorniji od aerobnih vježbi.

8. Poboljšava libido

Estrogen je primarni spolni hormon koji proizvode žene. No, proizvode i male količine testosterona (primarno muškog spolnog hormona), a povišenje njegove razine u žena poboljšava spolni nagon. Trening s utezima jedan je od najučinkovitijih načina za prirodno povišenje razine testosterona i kod muškaraca i kod žena. Blago povišenje razine testosterona koje se može postići treningom s utezima poslužit će za poboljšanje vašeg seksualnog života i održavanje pozitivnog raspoloženja.

9. Popravlja kvalitetu sna

Ženama treba 6 do 8 sati noćnog sna, a zbog stresa i lošeg raspoloženja često spavaju manje od toga. Brojne studije pokazale su da režim vježbanja koji uključuje energičan trening s utezima može uvelike poboljšati kvalitetu spavanja i trajanje epizoda dubokog sna. Zapravo, trening s utezima pruža učinkovitu prirodnu alternativu farmaceutskim intervencijama koje se koriste kod pacijenata s nesanicom.

10. Neće vas učiniti muškobanjastima, nego snažnima

Jedan od najdosadnijih mitova je da će dizanje utega žene učiniti jako mišićavima i muškobanjastima. Stvarnost pokazuje da to nije istina, štoviše – dizanje utega osnažuje žene.

Izvor: index

Prethodni članakZa dobar ‘spoj’ ne treba vam puno novca, najbolja zabava često je besplatna ili jeftina
Sljedeći članakIako je Nike službeno svjetski broj jedan, kod nas je Adidas još uvijek najjači street style brend