Jedan gimnazijalac (18) je rekao da su se okupili kako bi “odbranili svoju slobodu”

Belgijska policija je rastjerala u subotu predvečer vodenim topovima i suzavcem nekoliko hiljada okupljenih koji su došli na zabavu u jedan park u Briselu uprkos zabrani vlasti, prenosi Hina.

Izdat je nalog za rastjerivanje okupljenih zbog “nepoštivanja epidemioloških mjera”, objavila je policija u Briselu.

Na prilaze parku stiglo je dvadesetak policijskih kombija i nekoliko kamiona s vodenim topovima, pa su se brojni učesnici tada udaljili, ali neke grupe su ostale. Policija je upotrijebila i suzavac, javlja AFP, čijeg je novinara u prsa pogodio jedan projektil.

Skup je počeo mirno. Jedan gimnazijalac (18) je rekao da su se okupili kako bi “odbranili svoju slobodu”. Rekao je da ne želi nositi zaštitnu masku jer želi biti slobodan, dok je mlada stanovnica Brisela rekla da godinu ne mogu izlaziti te da treba pronaći alternative.

Dolazak policije okupljeni su dočekali povicima “Sloboda, sloboda” i bacanjem pirotehničkih sredstava.

Policijski helikopter nadlijetao je park, a dron je odašiljao upozorenja na francuskom, engleskom i flamanskom, pozivajući ljude da nose maske i održavaju distancu.

Premijer Aleksander De Kro (Alexander De Croo) pozvao je u petak građane da ne učestvuju na tom skupu organiziranom putem društvenim mreža u parku u rezidencijalnom dijelu grada.

– Neki organiziraju takve skupove kako bi destabilizirali pristup naše zemlje (borbi protiv pandemije), koji je jako razuman i smiren u poređenju s drugim zemljama. Nemojte upasti u ovu zamku – naglasio je.

Izvor: avaz

Komentari

komentara