9 C
Travnik
Petak, 29 ožujka, 2024
NaslovnicaBiHSprema se velika vojna vježba u BiH: Amerikanci opremu dopremaju i brodovima

Sprema se velika vojna vježba u BiH: Amerikanci opremu dopremaju i brodovima

Američki vojni brod “Yuma” kojim je dopremljen dio američke vojne opreme i vozila za međunarodnu vojnu vježbu “Brzi odgovor 21” uplovio je u utorak u zadarsku luku Gaženica.

Američka vojna oprema potom je prevezena u kasarnu “Pukovnik Mirko Vukušić” u Zemuniku gdje je uspostavljeno Ekspedicijsko zapovjedništvo vježbe “Brzi odgovor 21” zaduženo za aktivnosti logističke podrške svim snagama koje učestvuju u dijelu vježbe koji se održava u Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, prenio je Večernji list.

Nakon toga, tokom prve polovine maja sva oprema će iz kasarne u Zemuniku biti kopnenim putem prebačena na krajnja odredišta, vojni poligon “Eugen Kvaternik” u Slunju te na vojne poligone u Bosni i Hercegovini.

Dolazak ostale američke vojne opreme i naoružanja za vježbu “Brzi odgovor 21” u luku Gaženica očekuje se tokom idućih dana.

Podsjetmio, Oružane snage BiH realiziraju završne pripreme za predstojeću bilateralnu vježbu s Oružanim snagama SAD-a “Brzi odgovor 21” (“Immediate Response 21”).

Vježba će se realizirati u drugoj polovini maja 2021. u sklopu multilateralne vježbe “Branilac Evrope 21” (“Defender Europe 21”), a u organizaciji američke Komande kopnenih snaga za Evropu i Afriku (USAEUR-AF).

Ovo je glavni događaj u 2021. godini iz oblasti obuke za Oružane snage Bosne i Hercegovine, a provodit će se na poligonima za obuku Oružanih snaga BiH Manjača i Glamoč te na lokaciji kasarne i aerodroma “Dubrave”.

Jučer su u BiH sletjeli prvi američki vojni helikopteri koji će s Oružanim snagama Bosne i Hercegovine učestvovati ovoj vježbi.

Prije toga, konvoj vojnih vozila iz sastava 21. zapovjedništva za podršku američkih oružanih snaga u Evropi ušao je BiH 21. aprila na graničnom prijelazu Gradiška.

Izvor: klix

spot_img