Svi koji obavljaju ili budu obavljali administrativne dužnosti morat će svake dvije godine potpisivati izjavu u kojoj jamče da nisu bili kažnjavani i da nisu pod istragom za korupciju, terorizam, pranje novca, iskorištavanje maloljetnika ili izbjegavanje plaćanja poreza u Svetoj Stolici ili nekoj drugoj državi

Kardinali i svi vatikanski dužnosnici ne smiju primati poklone skuplje od 40 eura, odredio je papa Franjo novim apostolskim pismom u formi Motu Proprija. To je protukorupcijski zakon kojeg se moraju pridržavati vatikanski dužnosnici uključujući kardinale i šefove dikasterija. Svi primljeni pokloni skuplji od 40 eura smatrat će se korupcijom.

Taj protukorupcijski zakon donesen je nekoliko dana prije negoli će Moneyval, odbor u Strasbourgu koji ocjenjuje financijsku transparentnost pojedinih država, iznijeti mišljenje o napredovanju Svete Stolice u tome pravcu i eventualno je promaknuti na bijeli popis (white list) država. Svi koji obavljaju ili budu obavljali administrativne dužnosti morat će svake dvije godine potpisivati izjavu u kojoj jamče da nisu bili kažnjavani i da nisu pod istragom za korupciju, terorizam, pranje novca, iskorištavanje maloljetnika ili izbjegavanje plaćanja poreza u Svetoj Stolici ili nekoj drugoj državi. Također će morati zajamčiti da ne pohranjuju novce u državama poreskim rajevima ili da su uložili novce u tvrtke koje djeluju suprotno socijalnoj doktrini Crkve, kao i da pokretnu ili nepokretnu imovinu posjeduju zahvaljujući zakonski dopuštenim aktivnostima. Nova pravila, donesena poslije onih o davanju poslova i o ugovorima, su neophodna jer “korupcija se može ostvariti u raznim oblicima”, kazao je Franjo. U svim državama mora postojati transparentnost glede financija kako ne bi došlo do sukoba interesa i općenito korupcije. Vatikansko tajništvo za ekonomiju moći će kontrolirati istinitost izjava dužnosnika Svete Stolice i u slučaju da otkriju kako su one bile lažne dati otkaz dužnosniku i od njega zatražiti obeštećenje za eventualne štete koje su počinjene takvim držanjem.

A, na 58. svjetski dan molitve za zvanja, koji se slavi na Četvrtu vazmenu nedjelju 25. travnja, papa Franjo je novim svećenicima kazao kako moraju biti služitelji, a ne laktaši u karijeri ili poduzetnici. Trebaju biti “daleko od novaca i siromašni koji vole siromašne”, kazao je Franjo i upozorio kako se trebaju udaljiti od taština i hvalospjeva, od ponosa zbog novaca. Vrag ulazi u džepove, upozorio je Franjo i kazao kako svećeništvo nije karijera, već je ono služenje, isto ono služenje kojim je Bog služio svome narodu. Budite “svećenici iz naroda, a ne klerici države”, kazao je Franjo i preporučio svećenicima da ne ogovaraju subrata svećenika, već da ako imaju nešto protiv nekoga “budu muško i odu do njega kazati mu to u lice”. “Ne budite ogovarači. Ne tračajte druge“, upozorio je Franjo.

Izvor: vecernji.hr

Komentari

komentara