REDATELJ Danis Tanović, dobitnik najprestižnije filmske nagrade Oscar, počeo je snimati svoj novi film, a u njemu pokušava odgovoriti na pitanje gdje se u Sarajevu jedu najbolji ćevapi, što je zapravo metafora za život u pandemiji. 

Kako je u ponedjeljak potvrdila bosanskohercegovačka producentska kuća Obala Art Centar, Tanović novi film snima u okviru projekta Sarajevo grad filma za globalne ekrane.

Radnja novog filma, koji nosi naslov Deset u pola, smještena je u Sarajevu koje se suočava s pandemijskom krizom prouzročenom koronavirusom. Prati dvojicu sarajevskih ćevabdžija, likova opisanih kao prijatelji i antipodi, koji se na prvi pogled sukobljavaju oko kvalitete ćevapa u njihovim ćevabdžinicama, a zapravo preispituju životne odluke i suočavaju se s nužnošću njihovih promjena. 

“Sve se u Sarajevu može ismijavati i biti tema viceva, osim jedne stvari”, kaže Tanović, “a to je odgovor na pitanje: ‘Gdje su najbolji ćevapi u Sarajevu?'”

Tanović u tom filmu ponovo surađuje s glumcima Brankom Đurićem i Izudinom Bajrovićem, koji su glumili u Ničijoj zemlji, filmu za koji je Tanović i dobio Oscara, kao i u Smrti u Sarajevu.

U novom filmu ulogu ima i hrvatski glumac Goran Navojec.

Tanović potpisuje režiju tog filma s Nikolom Kuprešaninom, a direktor fotografije je Damir Šagolj, nagrađivani fotograf agencije Reuters.

Projekt Sarajevo grad filma za globalne ekrane predviđen je za redatelje iz jugoistočne Europe čiji filmovi su prethodno prikazani i nagrađeni na Sarajevo Film Festivalu. Tanovićev film je treći u okviru tog projekta, nakon filmova Dobar dan za posao iz 2018. godine u režiji Martina Turka i prošlogodišnjeg filma Koncentriraj se, baba Pjera Žalice.

Izvor: index.hr

Komentari

komentara