6 C
Travnik
Utorak, 19 ožujka, 2024
NaslovnicaBiHOdlučeno u Hrvatskoj: Evo koliko novca smijete prenijeti preko granice

Odlučeno u Hrvatskoj: Evo koliko novca smijete prenijeti preko granice

Hrvatski sabor u petak je donio zakon prema kojem će fizičke osobe od 3. lipnja biti obvezne prijaviti gotovinu u iznosu 10.000 eura ili više koja se iznosi, odnosno unosi u EU.

Izmjenama Zakona o deviznom poslovanju, koje se naslanjaju na EU-ovu uredbu, uvode se nove kontrole prijenosa i obveza prijave gotovine u vrijednosti 10.000 eura ili više, koja se unosi ili iznosi u EU.

Kontrole prijenosa gotovine uvode se i u poštanskim paketima, kurirskim pošiljkama, prtljazi bez pratnje ili kao teret u kontejnerima. Za tijela kontrole biti će uz carinsku uprava ovlaštena i granična policija.

Carinska upravu moći će privremeno zadržati gotovinu koja nije prijavljena ili postoje naznake da je povezana s kriminalnom aktivnošću, neovisno o iznosu.

Za one koji zaborave prijaviti propisani iznos gotovine uvode se novčane kazne s tim da one neće smjeti prelaziti 60 posto iznosa neprijavljene gotovine.

Osim gotovog novca zakonom se obuhvaćaju i kartice s unaprijed uplaćenim sredstvima, kovanice s udjelom zlata od najmanje 90 posto, zlatne poluge itd.

Sabor je izmijenio i Zakon o prosvjetnoj inspekciji kojim se ukidaju anonimne prijave nastavnika prosvjetnoj inspekciji. Pritužbe protiv nastavnika kojima će se baviti prosvjetna inspekcija ubuduće će morati imati ime i prezime prijavitelja, a koje inspekcija neće otkrivati pa neće biti poznato cijelom sustavu.

Izglasane su i izmjene Zakona o biogorivima za prijevoz i Zakon o promicanju čistih vozila u cestovnom prijevozu kojima se želi povećati udio korištenja obnovljivih izvora u prijevozu.

Hrvatski sabor sjednicu nastavlja 19. svibnja, nakon lokalnih izbora.

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković zaželio je svim saborskim kolegama i kolegicama koji sudjeluju na lokalnim izborima, njih 88, dobre rezultate i puno uspjeha.

Izvor: N1

spot_img