Za razliku od bijele odjeće, tenisice ne možemo samo ubaciti u perilicu za pranje rublja, već je njima potreban poseban tretman kako bi očuvale svoju boju

Bijele tenisice zahtjevne su za održavanje i teško ih je održati čistima budući da moraju trpjeti svakakve podloge i prljavštinu.

Tijekom ljetnih mjeseci ne prljaju se toliko koliko u jesen i zimi. Za razliku od bijelih komada odjeće koje samo možemo ubaciti u perilicu za pranje rublja, bijelim tenisicama potreban je poseban tretman kako bi očuvale svoju boju.

Kako da vam bijele tenisice uvijek izgledaju kao da su tek izašle iz kutije? Saznajte u nastavku.

Što prije uklonite mrlje

Mrlje treba ukloniti što prije kako se ne bi upile u tkaninu tenisica. Od vode i sode bikarbone možete napraviti kućnu otopinu za uklanjanje mrlja. Pažljivo ju utrljajte na mrlju i nakon nekoliko minuta ju obrišite vlažnom krpom. Za tvrdokornije mrlje ponovite postupak.

Istresite tenisice

Prije nego što krenete s čišćenjem, udarite tenisice jednu o drugu, đonom u đon. Na taj će način blato, prašina i ostale nečistoće prirodno otpasti. Učinite to na otvorenom kako ne biste uprljali podove u domu.

Koristite četkicu za zube

Četkice za zube i inače se koriste za čišćenje teško pristupačnih mjesta. Zgrabite staru četkicu ili krpu koju vam nije žao uništiti. Pomiješajte toplu vodu i sapun te nježno ribajte. Na taj ćete način dosegnuti teško dostupna mjesta.

Što s vezicama?

Zbog svog materijala vezice ćete trebati oprati temeljitije od ostatka tenisica. Uklonite ih i natopite u toploj vozi s nekim deterdžentom ili otopinom za uklanjanje mrlja.

Uz to, nakon što uklonite vezice, bolje ćete očistiti ostatak tenisica jer ćete moći doći do svih kutova.

Pravilno odlaganje

Nema smisla truditi se oko čišćenja tenisica ako ćete ih kasnije samo baciti u policu s drugim blatnjavim cipelama. Ako ih pravilno spremate, duže će biti bijele. Prašina, vlaga i ostala nečistoća u kućanstvu mogu im promijeniti boju. Najbolje ih je pospremiti u originalnu kutiju u kojoj su došle.

Ne stavljajte ih u perilicu za rublje

Mnogi ljudi griješe kada bijele tenisice peru u perilici. Iako je to najjednostavniji način čišćenja, možete oštetiti materijal. Stoga izbjegavajte perilicu za rublje i očistite ih na ruke.

Vezice su jedini dio tenisica koji je preporučljivo prati u perilici, ali bez centrifuge jer ona može oštetiti krajeve te se vezica može skupiti.

Ne pretjerujte s čišćenjem

Iako je pohvalno što pazite na tenisice, svakodnevno čišćenje može prouzročiti propadanje materijala, a bijela će boja početi blijedjeti.

Izvor: net.hr

Komentari

komentara