Na društvenim mrežama proširile su se priče kako bi se dva tjedna nakon cijepljenja trebalo apstinirati od alkohola, zbog čega se očitovala i Britanska agencija za lijekove i zdravstvene proizvode koja je poručia kako nema dokaza da konzumacija alkohola utječe na djelotvornost cjepiva protiv koronavirusa.

Organizacija Drinkaware koju su osnovali proizvođači alkoholnih pića poručila je da postoje dokazi da ispijanje alkoholnih pića, naročito prekomjerno, može utjecati na sposobnost organizma da izgradi imunitet nakon ubrizgavanja cjepiva.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo navodi, ne spominjući samo cjepivo, kako bi se alkohol trebao izbjegavati kako ne bi narušavali vlastiti imuni sustav.

Ni britanski Nacionalni zdravstveni sustav, ni proizvođači cjepiva nisu objavili nikakve informacije koje bi sugerirale da postoji veza između učinkovitosti cjepiva i konzumiranja alkohola.

Kako piše Evening Standard, iz Agencije je poručeno da se svakome savjetuje da se oko pitanja konzumacije alkoholnih pića obrati medicinskom profesionalcu.

Iako ne postoji poveznica alkohola i cjepiva protiv koronavirusa, kako prije, tako niti poslije primanja cjepiva, valja napomenuti kako Hrvatski zavod za javno zdravstvo navodi razloge zašto ne biste trebali konzumirati alkohol, ali i što trebate znati kad je u pitanju alkohol i Covid-19.

foto:HZJZ

Izvor: dnevno.hr

Komentari

komentara