Ruski avioni su izveli napad na teroristički kamp sjeveroistočno od Palmyre, a ubijeno je do 200 militanata te su uništena vozila, naoružanje i eksploziv.

Nakon što su potvrđene informacije o kamufliranom terorističkom kampu u sirijskoj pustinji, ruske zračne snage su izvele napad u kojem su uništena dva objekta, 24 vozila, pola tone eksploziva i naoružanje. Također, u napadu je ubijeno do 200 militanata.

Bazu su teroristi koristili za pravljenje improviziranih eksplozivnih uređaja te za slanje “borbenih grupa” u izvršenje terorističkih napada širom Sirije.

Sjedinjene Američke Države su uspostavile garnizon 2016. godine u Tanfu duž ceste koja vodi iz Damaska do Bagdada uprkos protivljenju sirijske vlade. Moskva i Damask tvrde da to područje predstavlja utočište za militante koji izvode terorističke napade u Siriji.

Ruske vlasti nisu otkrile da li se radi o napadu na pripadnike terorističke grupe IDIL ili neke druge grupe poput Hayat Tahrir al-Shama povezane s Al-Kaidom.

Rusija je intervenisala u Siriji na poziv vlade iz Damaska u septembru 2015. godine kada je gotovo 70 posto zemlje bilo pod kontrolom terorista IDIL-a ili drugih militanata.

Izvor: klix

Komentari

komentara