Japan je danas proglasio treće vanredno stanje za region Tokija i tri zapadne prefekture u nadi da će to pomoći u zaustavljanju ponovnog brzog širenja virusa korona uoči Olimpijskih igara u 7 mjesecu.

Japanski premijer Jošihide Suga objavio je odluku o uvođenju vanrednog stanja za prefekture Tokio, Osaku, Kjoto i Hjogo, koja će biti na snazi od 25.4. do 11.5., prenosi agencija AP.

Proglašenje trećeg vanrednog stanja od početka pandemije je uslijedilo samo mjesec dana po okončanju prethodnog vanrednog stanja u području Tokija.

U okviru najnovijih mjera, dogovoreno je privremeno zatvaranje barova, šoping centara, zabavnih parkova, pozorišta i muzeja. Škole će ostati otvorene, ali se od univerziteta traži da se vrate na onlajn nastavu.

Nošenje maski, boravak kod kuće i druge mjere za širu javnost i dalje su zahtjevi koji nisu obavezni, zbog čega stručnjaci brinu da li će se poštovati.

Japan, koji je imao oko pola miliona slučajeva zaraženih i 10.000 smrtnih slučajeva, nije uvodio zatvaranje u cijeloj zemlji.

Izvor: nezavisne

Komentari

komentara