10.1 C
Travnik
Petak, 29 ožujka, 2024
NaslovnicaBiHTestiranja u tijeku: Sprema se velika promjena na YouTubeu?

Testiranja u tijeku: Sprema se velika promjena na YouTubeu?

Iz YouTubea su potvrdili da su počeli s testiranjima nekoliko novih dizajna svog videoservisa u kojima više nije vidljiv broj korisnika koji je pokazao palac dolje.

Još prije dvije godine jedan od tadašnjih direktora YouTubea Tom Leung rekao je kako su se u kompaniji vodile “blage rasprave” o potencijalnom ukidanju opcije dislikea, odnosno njegovu skrivanju. Ovaj tjedan iz YouTubea su objavili kako su zaista počeli s malim eksperimentom s ciljem skrivanja negativnih brojki, odnosno za kanale koji sudjeluju u tom testu neće se javno prikazati koliko im je korisnika pokazalo palac dolje za njihove videozapise.

Dva su razloga zbog kojih su se iz YouTubea odlučili na takav potez. Prvi je dobrobit vlasnika kanala i kreatora jer ako mnogo ljudi klikne na “ovo mi se ne sviđa” za video i taj je broj dislikeova javno vidljiv, takvo nešto često ne djeluje pozitivno ne mentalno stanje korisnika. Drugi razlog odnosi se na sprječavanje tzv. dislike mafije, koja ciljano napada neke korisnike i kreatore sadržaja tako što masovno na njihovim videozapisima klikaju na opciju dislike.

U takvim slučajevima palac dolje nema veze s kvalitetom sadržaja, već se iz određenog razloga video želi prikazati što lošijim. U takvim su slučajevima vlasnici kanala nemoćni jer im se broj dislikeova velikom brzinom povećava, bez nekog konkretnog razloga.

Iz YouTubea kažu kako trenutačno testiraju “nekoliko novih dizajna” svog videoservisa u kojima je broj korisnika koji su za videozapis kliknuli da im se ne sviđa skriven. No kako to često bude s testiranjima, to ne mora značiti da će s vremenom kompanija zaista i uvesti tu opciju. Nije poznato koliko će dugo testiranje trajati i koliko je korisnika obuhvaćeno njime, a ako se ipak odluče na implementaciju, korisnicima YouTubea tako bi u budućnosti, pored mogućnosti da zabrane komentiranje ispod svojih videa, bila dostupna i opcija da se javno ne prikazuje broj negativnih reakcija na njihov sadržaj.

To, čini se, ne znači da će “palac dolje” nestati s YouTubea te će korisnici i dalje moći kliknuti na tu opciju, ali se ta brojka neće javno prikazivati, već će biti vidljiva među analitičkim podacima samo vlasnicima kanala.

Izvor: Yahoo

spot_img