Napad dronom izazvao je požar na tanker s naftom uz obalu Sirije, javili su državni mediji u toj zemlji. Navodno je riječ o iranskom tankeru.

Vatrogasci su brzo ugasili požar, koji je prijetio jednom od rezervoara broda, javila je danas Sirijska arapska novinska agencija.

Sirijsko ministarstvo nafte prvobitno je izvijestilo o požaru na tankeru, a dužnosnici su državnim medijima rekli da je brod napao dron koji je došao iz libanskih voda.

Teheranska televizija Al-Alam navodi da je riječ o iranskom tanker. Navodno je to bio jedan od tri iranska broda koja su nedavno stigla na naftni terminal Baniyas, važno mjesto za tranzit nafte na sirijskoj obali.

Dva projektila pogodila su tanker, dodaje se u izvještaju Al-Alama pozivajući se na “informirane izvore”. Požar je ugašen nedugo nakon toga, izvijestili su sirijski dužnosnici. Sumnja se da iza napada stoji Izrael, a da je tanker krijumčario naftu za sirijski režim.

Na fotografijama snimljenim s obale vidi se gusti stub dima koji se dizao iz pogođenog broda. Izrael i Iran međusobno se optužuju da su posljednjih mjeseci ciljali brodove jedni drugih u regiji. Izrael je ranije ovog mjeseca priznao da je gađao najmanje jedno iransko plovilo, vojni teretni brod.

Izvor: klix

Komentari

komentara