U BOSNI I HERCEGOVINI zabilježeno je manje od 400 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a broj umrlih dvostruko je manji nego u proteklim danima pa su u toj zemlji odlučili ponovo otvoriti skijališta.

Prema podacima entitetskih zavoda za javno zdravstvo, nakon testiranja 3300 uzoraka zaraza je potvrđena u 362 slučaja, a umrlo je 39 osoba kod kojih je ranije dijagnosticiran virus. U prethodna dva dana broj novozaraženih bio je veći od 1200, a broj umrlih iznad 80.

Treći val polako slabi

Brojčani pokazatelji sugeriraju kako treći val pandemije u BiH polako jenjava, no zdravstvene vlasti i dalje upozoravaju kako je stanje ozbiljno te kako se nužno nastaviti pridržavati postojećih mjera ograničenja. Zbog toga je u Federaciji BiH i dalje na snazi policijski sat koji traje od sumraka do 5 sati ujutro.

U Republici Srpskoj takvog ograničenja nema, a od danas su, uz procjenu kako se stanje poboljšava, vlasti odlučile ponovo otvoriti i kazališta te dopustiti rad skijaških centara koji su u tom entitetu zatvoreni prije mjesec dana, kada se zaraza počela naglo širiti.

Na Jahorini i dalje ima više od metar snijega, a na Bjelašnici, čiji skijaški centar nije ni prekidao rad, snijega ima metar i pol pa je skijaška sezona produljena do svibnja. Rad ugostiteljskih objekata sada je dopušten u većem dijelu zemlje, no uz pridržavanje mjera fizičke distance.

Izvor: index.hr

Komentari

komentara