6.8 C
Travnik
Četvrtak, 28 ožujka, 2024
NaslovnicaBiHStvarna junakinja: Pet lekcija koje sam naučila od Bridget Jones

Stvarna junakinja: Pet lekcija koje sam naučila od Bridget Jones

Kada je Bridget Jones stigla na naše male ekrane, promijenila je pojam glavne junakinje u romantičnim komedijama i dala nam važne lekcije.

Filmski serijal od tri nastavka, Dnevnik Bridget Jones, snimljen prema trilogiji Helen Fielding koja je prvu knjigu objavila 1996., vinuo je glumicu Renée Zellweger, rođenu 24. travnja 1969. u zvjezdano nebo. Teško da ikoga drugoga možemo zamisliti u toj ulozi.

I baš nam je ta njezina uloga postala pojam lekcija koje svaka žena može naučiti od književne i filmske junakinje. Naučila sam ih i ja, na teži način. No zato su mi sada jasnije nego ikada i savršen putokaz za sve daljnje pustolovine.

1. Savršenstvo ne postoji, ali postoji funkcionalna veza

Koliko nam god romantične komedije i društvene mreže nametale ideju da su svi drugi, osim nas, savršeni te da žive životima koji su nama neuhvatljivi, to naprosto ne može biti dalje od istine. I Bridget nam pokazuje upravo to.

Ona nije jedna u nizu uvijek naizgled savršeno dotjeranih žena s naslovnica niti je njezina veza s Darcyjem savršena. Iako na prvi pogled možda djeluje kao da je uhvatila princa iz bajke, uglednog odvjetnika za ljudska prava, oni su sasvim običan par koji ima svoje strahove, probleme, razilaženja mišljenja, loše dane.

Ljubav je ono što ih vraća jedno drugome i godinama nakon prvog prekida, no njihova priča nikako nije savršena. I upravo mi je to, uz iščitavanje brojne literature iz područja psihologije, pomoglo da shvatim kako funkcionira realna veza, ona u kojoj se partneri podržavaju, zabavljaju i navode jedno drugo na izlazak iz zone ugode te međusobno napredovanje u svim poljima života. Za to su mi trebala tri desetljeća, ali napokon je tu.

2. Ne moraš u dvadesetima znati čime ćeš se baviti do kraja života

Pritisak za pronalaženje savršenog posla nakon stjecanja diplome u našem je društvu gotovo pa neizdrživ, posebno u malim okolinama gdje „svi sve znaju“.

Bridget je s diplomom iz engleskog jezika i književnosti završila u medijima, prvo kao reporterka, a potom i kao jedna od voditeljica i glavnih producentica. I to je imalo svoje uspone i padove, vrlo neugodne trenutke pred kamerama nakon kojih je počela sve preispitivati. Osim toga, sigurno na studiju nije zamišljala da će pred kamerama čitave zemlje završiti u svinjcu.

Slično je tekao i moj put: od diplome iz hrvatskog jezika i književnosti, preko muka po traženja posla, do medija, pisanja knjiga i zaokretanja onome što jednog dana i zaista želim raditi.

Ono što radite u dvadesetima ili ranim tridesetima ne morate raditi do kraja života. Iako je to s jedne strane vrlo nesigurno i izaziva strahove, s druge strane upravo je u tome ljepota karijernog puta – možete se popeti na najviše stepenice i sami odlučiti kojim ćete smjerom krenuti.

3. Tjelesna težina te ne određuje

Bridget je zasigurno najpoznatija po tome što je bucka, no to nipošto nije odredilo njezin karakter. Njezina je tjelesna težina bila samo jedan faktor njezine pojave.

Ona je vrckava, vesela, ima iskrene prijatelje, roditelje koji je vole, posao, može živjeti od svoje plaće i ima predivan osmijeh. No među nama se krije mnogo djevojaka i žena koje misle da ih tih nekoliko kilograma viška određuje, a tome svakako pridonose i komentari okoline.

I ja sam vodila svoju borbu s kilogramima – od mršavice koja je mogla jesti apsolutno sve što je htjela, preko situacija kada zbog nekoliko kilograma viška uslijed emocionalnog prejedanja nisam mogla naći u trgovinama ništa po svom guštu jer je sve krojeno za najmanje veličine, gubljenja kilograma trčanjem do situacija kada mi je bivši partner rekao da sam debela – s 59 kilograma.

Bridget Jones je savršeno nesavršena – baš kao i sve mi. I u tome je naša ljepota.

I borba u mojoj glavi trajala je sve dok nisam shvatila da me broj na vagi ne određuje. Tek sam tada počela paziti što jedem, i to isključivo zato što sam htjela održati svoje zdravlje. Vagu ne posjedujem. U boljoj sam tjelesnoj formi nego ikada, no brojke na vagi ne zanimaju me. One nisu moj identitet.

4. Zabava ne mora prestati u tridesetima

Kada zađete u tridesete, još niste u braku i nemate djecu, a oko sebe gledate „ozbiljne“ vršnjakinje koje sve to imaju, ponekad se osjećate neuspješno i posramljeno. Pridodate li tome pritisak okoline da ste do sada trebali sve “riješiti”, lako je upasti u zamku zatomljivanja vlastiti želja. Bridget to nije spriječilo. Ako je željela ići na koncert, išla je. Ako je htjela večerati s prijateljima, otišla je na večeru. I zato se nemojte osjećati krivo ako ne radite ono što se “očekuje” od vas da biste trebali raditi u tridesetima.

Ako i imate djecu, tko kaže da zabava mora prestati? Ne mora, samo će sada izgledati ponešto drugačije. Primjerice, zadimljeni klubovi bit će zamijenjeni zelenim parkovima. Imamo samo jedan život i trebamo ga iskoristiti najbolje što možemo.

5. U redu je postati majka u četrdesetima

Majčinstvo mi je najveća životna želja. Da, jako mi je stalo i do karijere i brojnih drugih stvari, no ništa ne može nadvladati želju za majčinstvom. I je li mi teško što još nisam to ostvarila? Itekako. Jednom sam se usred terapije rasplakala na spomen djeteta. Osjećala sam da nitko ne razumije kako je to raditi s djecom i za djecu, a ne imati vlastitu. Dakako, tome su kumovale loše veze i nekvalitetni partneri, što je sada napokon daleko iza mene.

Ipak, nije ugodno kada od druge žene čujem pitanje jesam li udana i imam li dijete. Zar me samo to određuje kao osobu? A što je sa svim mojim drugim kvalitetama?

Jednako je bilo i s Bridget – obiteljska okupljanja ne bi nikada mogla proći bez tih pitanja, a onda nam je u trećem nastavku filma pokazala da nikad nije kasno za majčinstvo. Žena naprosto mora biti spremna na to.

I zato nemojmo kao društvo zadirati u tuđu spavaću sobu i postavljali neumjesna pitanja.

Od naše junakinje Bridget Jones, jedne od najrealnijih u popularnoj filmskoj industriji, uzmimo ono što joj ide najbolje od ruke – njezinu savršenu nesavršenost. Jer svi smo mi upravo takvi – jedinstveni. I to je naša Bridget Jones.

Izvor: zadovoljna.hr

spot_img