Nema sumnje da smo sinoć svjedočili povijesnom meteorološkom trenutku, ali jučerašnji dan neće ostati zabilježen kao snježni dan u Splitu. Premda je zabijelilo pojedine dijelove grada, osobito viša područja, na službenoj postaji Državnog hidrometeorološkog zavoda na Marjanu nije bilo snijega.

image

Kako bi se službenim podacima bilježila ta padalina, trebalo je ostati barem centimetar pokrivača na postaji i tlu, ali se to sinoć nije dogodilo. Iako jučerašnji dan neće ostati zabilježen kao snježni dan u povijesti Splita, prema neslužbenim informacijama DHMZ-a u Šibeniku je jučer po prvi put pao snijeg u travnju, tamo se ipak “primio” centimetar bijelog pokrivača.

Snijeg koji je u noći s utorka na srijedu padao u Splitu četvrti je put padao u travnju u 70 godina, koliko se mjere oborine, a posljednji put to se dogodilo 1992. godine, doznaje se u splitskom uredu Državnoga hidrometeorološkog zavoda (DHMZ).

Dežurni sinoptičar u Državnome hidrometeorološkom zavodu u Splitu Ranko Ševeljević rekao je u srijedu za Hinu da je u Splitu od 1949. godine, otkako se mjere oborine, snijeg u travnju padao dva puta 1969. godine te jedanput 1992. godine. Tako je snijeg koji je sinoć padao u tom gradu četvrti u travnju u povijesti mjerenja.

Po njegovim riječima, jučer je u Kninu izmjereno osam centimetara snijega, što je rekord u tom gradu u kojem je u povijesti mjerenja snijeg u travnju padao osam puta.

Dodao je kako je jučerašnja visina snijega od jednog centimetra u Šibeniku rekordna jer se povijesti mjerenja još nije dogodilo da u travnju u tom gradu snijeg dostigne jedan centimetar.

Važno je naglasiti da je pred nama još nekoliko zimskih dana. Za sutra se najavljuje hladno jutro sa temperaturama koje će uz obalu iznositi od -1 do 3 stupnja, a u Zagori bi se temperature mogle spustiti od -10 do -5 celzijusa. Do subote bi moglo biti mraza, što je posebno zanimljivo za ovo doba godine, ali zasigurno opasno za procvjetalu vegetaciju.

Izvor: slobodna dalmacija

Komentari

komentara