Dvojica Rusa, osumnjičena da su odgovorni za trovanja u Salisburyju 2018. godine, povezani su s eksplozijom u skladištu oružja u Češkoj.

Dokazi povezuju eksploziju 2014. godine i pokušaj trovanja s jedinicom ruske vojne obavještajne službe – GRU – doznaje

Europske obavještajne agencije vjeruju da je jedinica GRU 29155 zadužena za sabotažu, subverziju i atentat.

Ruska vlada rekla je da su tvrdnje neutemeljene i apsurdne.

Češke su vlasti objavile da protjeruju 18 ruskih diplomata za koje se vjeruje da su obavještajni operativci povezani s eksplozijom u kojoj su ubijene dvije osobe.

Češki premijer Andrej Babiš rekao je da je zemlja morala reagirati na otkrića koja povezuju eksploziju i GRU.

Češka će izvijestiti NATO-a i saveznike iz Europske unije o svojim sumnjama, a o tome će razgovarati na sastanku ministara vanjskih poslova EU-a u ponedjeljak, rekao je vršitelj dužnosti ministra vanjskih poslova Jan Hamaček.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova reklo je da će “poduzeti mjere odmazde koje će prisiliti autore ove provokacije da u potpunosti razumiju svoju odgovornost za uništavanje temelja normalnih veza između naših zemalja”.

Ogromna eksplozija raznijela je skladište municije u šumi u Češkoj 16. listopada 2014.

Posmrtni ostaci dvojice muškaraca – 56 i 69 godina – koji su radili na tom mjestu pronađeni su više od mjesec dana kasnije.

Mukotrpan detektivski rad čeških vlasti pokazao je prstom na Moskvu – i jedinicu 29155 GRU-a.

Isti muškarci bili u Salisburyu i Češkoj

Nakon trovanja u Salisburyju, europske sigurnosne službe istražuju niz prethodno neobjašnjivih događaja, a za češku policiju to je uključivalo i eksploziju u listopadu 2014. Ključno otkriće, rekli su za BBC izvori bliski istrazi, bila je e-pošta poslana Imex Grupi, tvrtki koja je upravljala skladištem.

U njoj se traži da dvojica muškaraca dobiju pristup mjestu radi inspekcijskog posjeta. Priložene su preslike njihovih putovnica. Rečeno je da su muškarci Ruslan Tabarov iz Tadžikistana i Nicolaj Popa, državljanin Moldavije. Slike na putovnicama podudaraju se sa slikama dvojice muškaraca koje je Britanija optužila za trovanje u Salisburyju.

Dvojac je u ožujku 2018. godine putovao u Veliku Britaniju pod imenima Ruslan Boshirov i Alexander Petrov. Oboje su uhvaćeni na CCTV-u u Salisburyju, a policija ih je identificirala kao osumnjičene za mazanje nervnog agensa novičoka po kvaki na vratima kuće bivšeg časnika GRU-a Sergeja Skripala.

Skripalu i njegovoj kćeri pozlilo je dok je mještanku Dawn Sturgess mjesecima kasnije novičok ubio iz odbačene bočice parfema.

11. listopada 2014., muškarci su koristili isti identitet Ruslana Boshirov i Alexander Petrova i sletjeli na praški aerodrom.

U Pragu su ostali dva dana da bi zatim 13. listopada rezervirali smještaj u Ostravi, u blizini skladišta streljiva do 17. tog mjeseca.

Eksplozija se dogodila 16. listopada, a dvojac se uputio prema Beču kako bi tamo odletjeli za Moskvu.

Izvor: dnevno

Komentari

komentara